Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Plan istoric de protejare a euro
Statele Uniunii Europene au decis, duminică, un plan istoric de asistenţă financiară, căruia i se asociază şi Fondul Monetar Internaţional, de până la 750 miliarde de euro pentru protejarea monedei unice europene. Potrivit oficialilor UE, planul are drept scop "respingerea atacurilor speculative asupra celor mai îndatorate ţări din zona euro şi prevenirea dezintegrării monedei comune". Semn al îngrijorării care a cuprins întreaga planetă, principalele bănci mondiale, inclusiv Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a SUA, au anunţat în cursul nopţii de duminică "o acţiune concertată pentru a readuce calmul pe pieţele financiare". Pachetul fără precedent în istoria recentă, decis în noaptea de duminică spre luni, la capătul a 11 ore de negocieri la Bruxelles între miniştrii de Finanţe europeni, convocaţi de urgenţă, include împrumuturi şi garanţii ale statelor din zona euro, precum şi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional. "Suma totală de 500 miliarde de euro se compune din 60 miliarde aduse de Comisia Europeană şi din 440 miliarde de euro împrumuturi şi garanţii ale statelor din zona euro", a anunţat ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado.
Fondul Monetar Internaţional va aduce, la rândul său, o contribuţie suplimentară sub formă de împrumuturi, de până la 250 miliarde de euro, a precizat ministrul spaniol. Oficialii europeni speră că sumele masive îi vor descuraja pe speculatorii monetari de la a paria pe prăbuşirea euro. "Programul de împrumuturi va fi utilizat numai în caz de necesitate", a declarat comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, precizând că acordarea împrumuturilor va fi însoţită de "condiţii riguroase" pentru statele din zona euro. Sistemul este foarte apropiat de cel instituit pentru Grecia, pentru care au fost deblocate împrumuturi de 110 miliarde de euro pe 3 ani: 80 miliarde de către partenerii din zona euro, iar restul de către FMI, care a aprobat, duminică, această contribuţie. "Ne confruntăm astăzi cu circumstanţe excepţionale, iar mecanismul va rămâne în vigoare atât timp cât va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea financiară", se arată în comunicatul de duminică al miniştrilor europeni.