Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Plan național pentru accesul vârstnicilor la servicii de îngrijire
Strategia naţională privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 a fost adoptată, miercuri, de Guvern și vizează creşterea numărului persoanelor vârstnice „care reuşesc să trăiască o viaţă independentă cât mai lung timp posibil”, precum şi îmbunătăţirea accesului la servicii de îngrijire.
„România se confruntă, ca multe alte state europene, cu o îmbătrânire rapidă a populaţiei, având în vedere faptul că există deja în ţara noastră 3,7 milioane de persoane care au depăşit vârsta de 65 de ani, adică aproape 20% din populaţie. Tocmai de aceea, Guvernul, prin această strategie, urmăreşte protejarea acestor persoane şi asigurarea unei finanţări durabile, alături de îmbunătăţirea serviciilor pe care această categorie de români, din ce în ce mai numeroasă, o necesită”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.
Se preconizează că populaţia cu vârsta de peste 65 de ani va creşte şi mai mult, ajungând la 27,7%, până în anul 2050, perioadă în care ponderea celor de peste 80 de ani va creşte de la nivelul actual de 4,8 % la 8,5%.
În acest context, strategia are în vedere, pe lângă consolidarea serviciilor de îngrijire de lungă durată, și implementarea măsurilor de prevenţie a regresiei funcționale, ceea ce va conduce la eficientizarea cheltuielilor şi la creșterea calităţii asistenţei persoanelor vârstnice.
De asemenea, documentul vizează îngrijirea centrată pe persoană, în baza unui plan individualizat, cu respectarea demnităţii, autonomiei şi a dreptului la alegere informată, prevenţia declinului funcţional, precum şi susţinerea îngrijirii la domiciliu şi în comunitate. (C. Z.)