Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Plan pentru ca un sfert din agricultura UE să devină ecologică

Plan pentru ca un sfert din agricultura UE să devină ecologică

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 29 Martie 2021

Circa 8,5% din suprafaţa agricolă a Uniunii este cultivată în mod ecologic în prezent, iar cu rata actuală de creştere, UE va atinge un procent de 15-18% până în 2030. Pentru a impulsiona suplimentar această creștere, Comisia Europeană a anunțat un set de instrumente pentru ca producția ecologică să ajungă la 25%. În România, doar 2,4% din suprafaţa agricolă este ocupată de agricultura organică, însă ținta este ca, până în 2027, să se ajungă la 20%.

Comisia Europeană a prezentat, în urmă cu patru zile, un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, cu scopul de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura organică până în 2030, precum şi de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura bio.

Planul propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe - stimularea consumului, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea în continuare a sustenabilităţii sectorului.

Printre instrumentele propuse se numără evenimente precum organizarea anual a „Zilei produselor ecologice” la nivelul UE; dezvoltarea reţelelor de turism ecologic prin intermediul „biodistrictelor”, zone în care fermierii, cetăţenii, operatorii turistici, autorităţile colaborează în vederea gestionării resurselor locale; certificarea mai degrabă a grupurilor de fermieri decât a fiecărui fermier în parte; utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăţi trasabilitatea etc.

În paralel cu acest Plan de acțiune, politica agricolă comună (PAC) a UE rămâne un instrument esenţial pentru încurajarea agriculturii ecologice. În prezent, doar 1,8% (7,5 miliarde de euro) din PAC este utilizat pentru acest sector. Însă, viitoarea PAC, aflată în negociere, va include programe ecologice susţinute de un buget propus de 38-58 de miliarde de euro, pentru perioada 2023-2027. 

„Agricultura este unul dintre principalii factori determinanţi ai declinului biodiversităţii, iar declinul biodiversităţii reprezintă o ameninţare majoră pentru agricultură. Trebuie să restabilim urgent echilibrul în relaţia noastră cu natura. (…) Cu cât dedicăm mai multe terenuri agriculturii ecologice, cu atât mai bine protejăm biodiversitatea”, a afirmat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

România are doar 2,4% din terenurile agricole dedicate producției organice, în timp ce media este de 8% la nivelul UE, potrivit declarațiilor făcute joia trecută de Mihaela Luca, manager în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

Pe de altă parte, documentele guvernamentale arată că agricultura ecologică va beneficia de un buget de 550 de milioane de euro, până în 2027, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, cu ajutorul căruia se estimează că suprafaţa cultivată în sistem ecologic în România va ajunge la 20%. (C. Z.)

 

Citeşte mai multe despre:   agricultură