Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Planetariu în Salina Slănic Prahova
Pentru efectele benefice asupra organismului şi pentru spectacolul sau amenajările pe care le oferă vizitatorilor, minele de sare sunt asaltate an de an de tot mai mulți turiști. Printre cele mai frumoase saline din lume se află Salina Turda din Cluj, dar și Salina Slănic Prahova, unde se va inaugura, vineri, la 208 metri adâncime, cel mai mare planetariu din România, cu un diametru de 16 metri şi cu cel mai luminos sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24.000 lumeni).
Potrivit platformei media mashable.com, care a realizat o listă cu 12 saline ce impresionează prin relieful subteran şi prin modalităţile diversificate pe care le oferă pentru petrecerea timpului liber, una dintre cele mai frumoase saline din lume este Salina Turda din Cluj.
Salina Turda este situată în partea de nord-est a oraşului Turda și se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 45 km pătraţi. Primele lucrări miniere, de suprafață, s-au făcut în timpul ocupaţiei romane. În jurul anului 1690, au fost începute primele lucrări miniere de deschidere pe amplasamentul salinei actuale. Mina a fost închisă în 1932 şi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost utilizată de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. În 1991, salina a fost declarată „mină muzeu”.
Salina Turda a fost redată circuitului turistic în ianuarie 2010, după ample investiții și lucrări de reabilitare. În Mina Rudolf a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de 80 de locuri pentru concerte şi spectacole, un teren de golf şi un teren de sport. Liftul care asigură accesul în mină este unul modern, care oferă o vedere panoramică a acesteia. A fost construit un debarcader modern la Mina Terezia, unde turiştii pot face plimbări cu barca. Centrul modern de tratament a fost amenajat la Mina Ghizela, unde există personal de specialitate şi cabinet medical. În 2014, portalul Travel & Leisure a clasat Salina Turda pe primul loc în clasamentul celor mai impresionante 100 de locuri ale planetei.
Pentru că atractivitatea Salinei Turda a crescut datorită investițiilor majore de care a beneficiat, și în alte saline se fac eforturi de amenajare și modernizare care să ducă la creșterea numărului vizitatorilor.
La Salina Slănic Prahova, va fi inaugurat vineri, 19 iulie, cel mai mare planetariu din România, numit Supernova Planetarium, un obiectiv turistic în care s-au investit peste 2 milioane de lei.
Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România, va fi instalat în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime - un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanţare europeană. „Cerul de sub Pământ” se deschide în prezenţa iniţiatorilor proiectului, invitaţilor şi a publicului, aniversând împreună jumătate de veac de istorie: „Apollo 11 - 50 de ani de la aselenizare”. Amfitrionul evenimentului: cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române”, a anunțat un comunicat al Asociaţiei Astronomice „Urania”, iniţiator al proiectului, alături de Telescoape.ro.
Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic are cele mai mare dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri, dar şi cel mai luminos sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24.000 lumeni).
Inaugurarea de vineri va fi dedicată împlinirii a 50 de ani de la una dintre cele mai mari realizări ale civilizaţiei umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc.
La Supernova Planetarium se vor realiza prezentări interactive de boltă cerească: constelaţii, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.
„Turiştii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în planetariu”, arată iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Astronomice Urania, Dragoş Braşov.
Biletele pentru participarea la eveniment pot fi procurate de pe site-ul planetariu.ro, iar pentru vizitatorii din Bucureşti organizatorii au pus la dispoziţie un autocar care va pleca vineri, la ora 10:00, din Piaţa Victoriei.