Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Planificarea financiară ar trebui să înceapă cu primul salariu
Prin educaţie financiară, putem îmbunătăţi performanţa economică a fiecăruia, dar şi bunăstarea societăţii în general, a declarat Valentin Ionescu, preşedintele Institutului de Studii Financiare, în cadrul videoconferinţei internaţionale „Noile generaţii de consumatori de servicii financiare - cum îi formăm, cum îi educăm”.
„Educaţia financiară trebuie să se axeze pe obiective principale implementabile pe diferite direcţii strategice de acţiune, plecând atât de la necesitatea creşterii nivelului de protecţie a consumatorilor, cât şi de la necesitatea îmbunătăţirii nivelului de capabilitate financiară şi a gradului de incluziune financiară. Incluziunea financiară reprezintă conceptul conform căruia indivizii şi întreprinderile au acces la produse şi servicii financiare utile şi accesibile care corespund nevoilor lor”, a afirmat Ionescu.
Una din instituțiile care își propun o mai mare implicare în politicile de modelare a „alfabetizării financiare” este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit preşedintelui acesteia, Nicu Marcu.
„Educaţia financiară este una dintre direcţiile fundamentale de acţiune ale Autorităţii de Supraveghere Financiară. Această educaţie invită la responsabilizarea socială şi individuală în materie de risc şi beneficii”, a spus şeful ASF, la aceeași conferinţă.
La rândul său, vicepreşedintele ASF, Dan Armeanu, a subliniat că educaţia financiară timpurie este importantă, dar și că domeniul educaţiei financiare necesită un plan pe termen lung care să includă campanii de informare pentru anumite segmente ale populaţiei adulte.
„Nu pot să nu mă refer şi la pensii private, pentru că pensiile private poate reflectă cel mai bine nivelul de educaţie financiară. Pe măsura creşterii nivelului de înţelegere a domeniului şi a produselor vor creşte atât gradul de intermediere, cât şi ponderea economisirii pe termen lung, care este în legătură directă cu nivelul de educaţie. Astfel, participarea la pilonul II şi în special la pilonul III de pensii ca modalitate de completare a venitului la o anumită vârstă şi de încurajare a planificării financiare pe termen lung este un element important pe care ar trebui să îl cunoaştem încă din cele mai fragede vârste. Încă de la primul salariu al oricărui individ. Oamenii ar trebui să conştientizeze necesitatea economisirii pentru pensie”, a mai declarat Armeanu.
(Cristina Zamfirescu)