Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Planurile de rezervă ale UE pentru a nu rămâne fără gaze
Uniunea Europeană a început să analizeze planurile de rezervă pentru eventualele întreruperi în aprovizionarea cu gaze, chiar dacă depozitele şi infrastructura ţărilor membre ar oferi un tampon împotriva unor şocuri majore. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Administraţia Biden, precum şi guvernele europene au solicitat Japoniei şi altor state asiatice să redirecţioneze spre Europa o parte din livrările lor de gaze lichefiate.
Escaladarea tensiunilor între Occident şi Rusia a generat temeri că livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa ar putea fi oprite, ceea ce a determinat Comisia Europeană şi SUA să analizeze posibile soluţii, scrie Reuters.
Potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson, planurile de rezervă vor fi prezentate la finele acestei luni. „Credem că stocurile de gaze disponibile în UE şi reţeaua noastră adecvată de terminale GNL (gaze naturale lichefiate) ne vor proteja de problemele în aprovizionare”, a spus Simson cu prilejul unei audieri în Comisia de energie a Parlamentului European.
Comisarul a apreciat că întrebarea „politică” este dacă Europa poate rezista unei perioade prelungite de preţuri mari, cum s-a întâmplat în ultimele luni pe fondul diminuării importurilor din Rusia.
Printre soluțiile vehiculate este asigurarea unor rezerve de gaze lichefiate, prin comenzi crescute de la marii exportatori precum SUA, Qatar sau Canada.
În luna ianuarie importurile europene de gaze naturale lichefiate (GNL) au atins un nivel record de 11,8 miliarde metri cubi, iar 45% din acestea au venit din SUA. Analiştii sunt, însă, de părere că o nouă majorare a livrărilor de gaze lichefiate spre UE ar putea fi limitată de capacităţile globale depășite de lichefiere, precum şi de contractele deja existente ale furnizorilor pentru Asia.
De altfel, zilele trecute, Qatarul, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze lichefiate, a informat că nu va putea acoperi de unul singur nevoile energetice ale Uniunii Europene, în cazul unui deficit al aprovizionării cu gaze din Rusia.
La rândul ei, Japonia a transmis că se va asigura că propriile sale necesităţi energetice sunt îndeplinite, înainte de a ajuta Europa cu livrări de gaze naturale lichefiate, potrivit ministrului nipon al comerţului, Koichi Hagiuda. Cu toate acestea, unii importatori japonezi au început deja să redirecţioneze spre UE o parte din excedentul de GNL de care dispun, având în vedere preţurile mai atractive pe care le pot obţine în Europa.
De asemenea, Germania vrea să accelereze construcţia de terminale de gaz natural lichefiat, care să-i permită importul de GNL pe mare. „Gazul lichefiat este o soluţie alternativă la importul de gaz rusesc”, a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, amintind că „mai multe proiecte” de terminale sunt deja lansate. (C. Z.)