Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Plata facturii la energie este o povară pentru 21% dintre gospodării
Peste o treime (37,3%) dintre gospodăriile din România cheltuie mai mult de 10% din venituri pe facturile la energie, iar aproape un sfert coboară sub pragul de sărăcie după ce plătesc energia, conform datelor prezentate de preşedintele Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD), George Jiglău, într-o dezbatere pe tema sărăciei energetice.
Cifrele referitoare la sărăcia energetică au la bază indicatori precum: 2M - dublul ponderii medianei naționale, relevant în mediul urban (gospodării care cheltuiesc pe energie mai mult decât majoritatea populației), LIHC (Low Income High Cost) - venituri mici şi costuri mari cu energia, M/2 - jumătatea medianei, relevant în rural (cei care au facturi foarte mici și practică, de fapt, subconsumul).
Președintele CSD s-a referit la acești indicatori arătând că, în 2022, indicatorul 2M, care ilustrează acel procent din populaţie care cheltuie peste dublul medianei pentru energie, este la 21,7%, în timp ce indicatorul M/2, al celor care cheltuie mai puţin de jumătatea medianei, deci consumă foarte puţin, a fost de 19,8%.
Datele relevă şi faptul că aproape un sfert dintre gospodării cu venituri mici au facturi mari și ajung sub pragul de sărăcie după ce plătesc energia.
„21% dintre gospodăriile din România consumă peste mediană, au consumuri mai mari, şi după ce îşi plătesc factura la energie, coboară sub pragul de sărăcie. (...) Indicatorul s-a dublat de la 10,5% în 2021 şi în 2020, acum am ajuns la 21%. Deci, o stare de sărăcie care este asociată cu plata facturilor la energie în care poate nu vorbim despre incapacitatea unei gospodării de a se încălzi, dar, de faptul că odată plătite acele facturi, coboară sub pragul de sărăcie”, a explicat specialistul, citat de Agerpres. (C. Z.)