Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Platformă cu locuri de muncă pentru cetățenii din țări non-UE
Comisia Europeană a propus crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forţă de muncă în statele UE pentru care pot fi angajaţi şi lucrători proveniţi din statele terţe, din afara Uniunii Europene, relatează agenţiile DPA şi EFE. Propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri, în care mai regăsim, printre altele, şi o recomandare asupra recunoaşterii calificărilor cetăţenilor statelor non-UE.
Punctul de plecare al pachetului, prezentat la o conferinţă de presă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi de comisarul pentru inovaţie, ştiinţă şi tehnologie, Iliana Ivanova, are în vedere competiția pentru atragerea de noi talente, crearea de „căi legale de intrare” în UE și, mai ales, acoperirea deficitară cu forţă de muncă în multe sectoare.
Potrivit lui Margaritis Schinas, UE va avea nevoie în anul 2030 de circa 20 de milioane de persoane care să lucreze în IT, în prezent în blocul comunitar activând numai 9 milioane de angajaţi în acest sector. Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forţă de muncă în UE şi care vor fi incluse în propunerea privind noul portal. Platforma online va fi asemănătoare cu EURES, reţeaua de agenţii de forţă de muncă din UE pe care sunt înscrise în prezent peste 4 milioane de posturi vacante. (C. Z.)