Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna noiembrie 2024, la 5,11%, de la 4,67% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 7,56%,
Platformă de sprijin și mentorat pentru tinerii fermieri
Un antreprenor din domeniul agricol a lansat prima platformă dedicată tinerilor fermieri, CATA - Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură, în care agricultorii aflați la început de drum vor găsi informații, consiliere de specialitate, sfaturi practice și vor putea interacționa între ei. „Un fermier din judeţul Buzău care se confruntă cu diferite situaţii poate găsi recomandări şi soluţii utile în răspunsurile primite deja de un altul din Călăraşi. Astfel, transferul de informaţie de încredere, verificată în practică, este rapid şi direct între membrii CATA”, a precizat inițiatorul platformei.
Potrivit statisticilor europene, în România, agricultura este un domeniu care atrage tot mai mulți tineri. Datele Eurostat arată că ţara noastră se situa, în 2020, pe locul cinci între statele UE ca număr de tineri fermieri. Pentru a-i ajuta să depăşească provocările cu care se confruntă la început de drum, antreprenorul Gabriel Stoian a înfiinţat CATA - Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură. Lansată recent la adresa cataro.ro, platforma oferă informaţii, consiliere şi soluţii validate de la fermieri experimentaţi şi specialişti în domeniu.
„Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură a apărut din nevoia de comunicare a antreprenorilor din agricultură. Dorim să aducem tinerii împreună cu antreprenorii şi fermierii cu experienţă, precum şi cu specialiştii în cele mai importante domenii ale dezvoltării antreprenoriatului în agricultură. Am pornit de la ideea că, împreună, ne putem dezvolta şi învăţa mult mai uşor din experienţele celorlalţi”, a declarat Gabriel Stoian, potrivit Agerpres.
Platforma își propune să abordeze teme precum tranziţia la agricultura sustenabilă, măsurile de sprijin aferente Politicii Agricole Comune (PAC), oportunitățile de finanțare, potențiale parteneriate, să ofere consiliere juridică sau privind accesarea fondurilor europene, date despre noile tehnologii (senzori, drone, staţii meteo, fertilizare și protecția plantelor, bio etc.), dar şi despre legumicultură, seminţe, marketing sau orice alt subiect de interes din agribusiness. Interacţiunea dintre membrii comunității se va realiza atât în mediul online, prin întâlniri video, cât şi fizic, prin vizite tematice la fermele partenere din ţară. Cu alte cuvinte, fermierii vor putea accesa videourile interactive pentru a afla răspunsuri la întrebările lor, dar vor putea şi să afle, ulterior, părerea mentorilor din comunitate şi să vadă în fermă cum se aplică soluțiile discutate. De asemenea, de două ori pe an, CATA va organiza întâlniri ale membrilor.
„Pentru a putea trece la o agricultură sustenabilă, modernă şi performantă, tinerii fermieri români au nevoie să aibă acces la informaţii de încredere, la răspunsuri şi recomandări avizate şi la soluţii verificate, oferite nu de vânzători, ci de antreprenori cu expertiză în agricultură. În CATA, cu toţii suntem deschişi să împărtăşim din experienţa noastră cu ceilalţi”, a precizat Stoian. (C. Z.)