Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Platformă informatică pentru evaluarea clădirilor cu risc seismic
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a lansat o aplicaţie utilă pentru „evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu vulnerabilitate seismică”. Platforma va oferi informaţii precum tipul structurii, perioada construirii şi numărul cadastral al construcţiilor. În cazul unui cutremur de magnitudine 7 pe scara Richter, circa 23.000 de clădiri din Capitală vor suferi „avarii semnificative”, potrivit unei analize realizate de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei (MDLPA) a lansat oficial o platformă informatică „pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu vulnerabilitate seismică”. Aplicaţia va centraliza informaţiile referitoare la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel naţional şi de unitate administrativ-teritorială, punând, astfel, la dispoziţia autorităţilor un instrument de lucru pentru acţiunile privind reducerea riscului seismic al clădirilor.
„Utilizarea aplicaţiei pentru realizarea evaluării va oferi o serie de beneficii privind colectarea rapidă şi sistematică în teren, pe baza observării directe a unei clădiri, a informaţiilor privind tipul structurii, perioada construirii, regimul de înălţime, numărul cadastral al imobilului, suprafaţa construită la sol, suprafaţa desfăşurată a clădirii, forma clădirii în plan orizontal şi vertical, indicii privind anumite degradări structurale, seismicitatea amplasamentului etc., coroborate cu alte date oficiale disponibile”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
De asemenea, platforma va permite stocarea de date privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor şi dezvoltarea unei baze de date la nivel local, centralizate şi standardizate, şi informaţii despre clădiri, însoţite de fotografii relevante.
MDLPA subliniază că datele vor fi utile „în implementarea direcţionată a acţiunilor de gestionare a riscului seismic şi în realizarea inventarului clădirilor, prin integrarea acestora într-o bază de date naţională”.
În România, clădirile sunt încadrate în patru categorii în ceea ce priveşte riscul seismic: cele din clasele 1 şi 2 având risc major de prăbuşire la un cutremur, respectiv pot suferi degradări serioase la structură.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a realizat în 2022 un Plan de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti, în care se subliniază că un cutremur similar celui din anul 1977 va „avaria semnificativ” circa 23.000 de clădiri din Capitală. Dintre acestea, aproximativ o mie de clădiri ar putea fi avariate grav la un nivel „de colaps parţial sau total”. (O. N.)