Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Platformă pentru angajarea și plata lucrătorilor casnici
Ministerul Muncii a anunțat că a devenit funcțională platforma electronică destinată persoanelor fizice care vor să angajeze lucrători casnici și să îi plătească astfel încât aceștia să beneficieze de asigurări sociale şi de sănătate. Site-ul se găsește la adresa tichete.anofm.ro, este gestionat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, iar prin intermediul său oricine poate achiziționa un număr de tichete în valoare de 15 lei fiecare cu care poate remunera apoi persoanele care desfăşoară activităţi în gospodărie.
Tichetele cumpărate prin platformă sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate, astfel încât lucrătorii au asigurate dreptul la servicii medicale decontate și dreptul la pensie, condiția fiind ca aceștia să efectueze activități de cel puțin 1.275 de lei/lună, adică să primească de la angajator cel puțin 85 de tichete. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile la pensie şi sănătate, potrivit Ministerului Muncii.
Între lucrător și angajatorul său se poate încheia o convenție, prin intermediul platformei, sau poate exista o simplă înțelegere verbală, în oricare dintre cazuri fiind stabilite: activităţile, numărul de ore de muncă și faptul că plata se face cu tichete. Volumul de muncă zilnic nu poate depăși 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Printre activităţile care pot fi remunerate cu tichete se numără servirea mesei, curăţenia locuinţei, călcatul rufelor, spălarea vaselor, hrănirea și plimbarea animalelor de companie, prepararea hranei, realizarea cumpărăturilor, recoltarea fructelor şi legumelor, spălarea covoarelor, a geamurilor, a rufelor etc.
Pentru a folosi acest mecanism, angajatorul trebuie să își facă un cont de „beneficiar casnic” în platforma tichete.anofm.ro, din care să cumpere, plătind agenției județene de ocupare a forței de muncă, un număr de tichete. Va transfera apoi tichetele persoanei care a realizat activitățile casnice, completând date cu privire la numărul de ore de muncă prestate, valoarea și tipul serviciului, perioada etc. Tichetele vor ajunge astfel în portofelul virtual al acestei persoane, adică în „Portofoliul Prestatorului”.
La rândul lor, cei plătiți cu tichete vor intra pe platformă, își vor deschide un cont de „prestator casnic”, în care vor completa date personale și bancare, prin intermediul căruia vor gestiona tichetele din „Portofoliul” propriu. Preschimbarea tichetelor în bani se face cu ajutorul unei opțiuni din contul personal, care presupune trimiterea unei cereri automate către agenția de ocupare a forței de muncă, aceasta o va aproba și va efectua plata, decontând tichetele.
O altă facilitate a platformei este că permite beneficiarilor înscriși să caute prestatori, folosind butonul „solicitări de servicii”, iar lucrătorilor casnici să publice „oferte de servicii” sau să acceseze lista solicitărilor postate de posibilii angajatori. (C. Z.)