Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Plăţi compensatorii de sute de euro pe hectar
Începând cu 1 martie 2018, fermierii care păstrează terenurile agricole deţinute pentru protejarea unor specii de păsări vor putea primi plăţi compensatorii situate între 92 şi 269 de euro pe hectar anual. De asemenea, pentru terenuri aflate în conversie sau certificate în agricultură ecologică, fermierii pot solicita compensații ce pot ajunge la sute de euro/ha/an.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că, începând din acest an, fermierii pot accesa trei noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări, prin măsura 10 - Agro-mediu şi climă din PNDR 2014-2020. Este vorba de protejarea speciilor acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) şi dropia (Otis tarda), dar și a speciilor de păsări comune.
„Începând cu data de 1 martie 2018, MADR invită fermierii care utilizează terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu şi climă (M.10), în zonele afectate de constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13), dar şi fermierii care utilizează terenuri aflate în conversie sau terenuri certificate în agricultură ecologică (M.11) să solicite la APIA plăţile compensatorii de dezvoltare rurală prin cererea unică de plată. Alocările acestor măsuri depăşesc 2,6 miliarde de euro”, precizează ministerul într-un comunicat.
Astfel, prin Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (o specie caracteristică zonelor împădurite situate în apropierea teritoriilor deschise cum sunt pajiştile, terenurile agricole şi păşunile umede), nivelul plăţilor este de 200 de euro/ha/an (sub-pachetul 9.1), condiția fiind ca pe parcelele angajate să fie lăsate fâşii necultivate/nerecoltate. De asemenea, este interzisă utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor şi cultivarea rapiţei, porumbului şi florii-soarelui, iar pe fâşiile necultivate se va desfăşura doar activitatea agricolă minimă.
În cazul pachetului 10 - refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole, plata poate fi de 92 de euro/an/ha și, la fel, pe parcelele angajate se vor lăsa fâşii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrăşăminte chimice sau pesticide și unde se va desfăşura activitatea agricolă minimă.
Potrivit datelor MADR, în pachetul 11 - terenuri agricole importante pentru dropie (o pasăre de stepă, des întâlnită până acum câteva decenii în Bărăgan; în prezent mai apare regulat în Bihor și în Timiș), plata compensatorie poate ajunge la 255 de euro/ha/an, dacă pe suprafaţa angajată se va înfiinţa pajişte.
Plăţile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioadă de 5 ani, fiind necesar ca fermierii să respecte cerinţele de bază şi cele specifice aferente pachetelor pentru care aplică şi să ţină o evidenţă a activităţilor agricole prin completarea caietului de agro- mediu.
În ceea ce privește fermierii care au terenuri aflate în conversie sau certificate în agricultură ecologică, aceștia au posibilitatea de a accesa o combinaţie de pachete, iar nivelul plăţilor cumulate poate fi cuprins între 119 și 449 de euro/ha/an pentru perioada de conversie şi între 153 și 483 de euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică, se precizează în comunicat.
O altă noutate vizează creşterea nivelului plăţilor compensatorii pentru pajişti permanente fără angajament de agro-mediu şi climă cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie şi cu 18 euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică, faţă de anul 2017.
Cererile unice de plată pentru aceste măsuri se pot depune până la jumătatea lunii mai, iar informaţiile detaliate privind accesarea acestor măsuri sunt disponibile pe site-urile MADR, APIA și AFIR, precum şi la toate centrele locale şi judeţene APIA în format tipărit.