Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Plăți în avans pentru fermierii români
Fermierii români vor primi, începând cu 16 octombrie, plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal și zootehnic. Cuantumul pe hectar al plății unice pe suprafață a fost stabilit prin hotărâre de Guvern.
Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie hotărârile privind cuantumul per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi al intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta. De asemenea, au fost aprobate plăţile pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, pentru tinerii fermieri și ale plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Plățile prevăzute în actul normativ se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). „Cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă este de 102,6082 euro/ha, iar plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha inclusiv este de 5 euro/ha și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv, suma este de 48,7127 euro/ha. Plata pentru înverzire e în valoare de 59,3201 euro/ha, iar plata pentru tinerii fermieri de 31,2477 euro/ha”, arată MADR într-un comunicat. Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate.
Pentru speciile ovine/caprine, plățile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 64.300.000 de euro. Cuantumurile pentru plățile directe se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la suprafețele determinate și la efectivul de animale eligibile. Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal și a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă, se asigură din prevederile bugetare aprobate de MADR pentru anii 2019 și 2020. Aplicarea prevederilor prezentului act normativ va permite beneficiarilor plăților să-și elaboreze propriul plan de afaceri și programul de dezvoltare pe termen scurt, în condițiile cunoașterii nivelului sumelor pe care urmează să le primească.
Acest act normativ are la bază și decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 6536 prin care mai multe state membre ale UE, inclusiv România, sunt autorizate să aplice derogări, în anul de cerere 2019, în ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale. Astfel, statele membre pot face plăți în avans de până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.