Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Plăţile directe în agricultură pentru următorii cinci ani
Noile scheme de plăţi directe în agricultură în perioada 2015-2020 au fost aprobate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ prevede acordarea din acest an a plăţii redistributive în cazul fermierilor care deţin între 5 şi 30 de hectare, cât şi plăţile directe ce vor fi acordate tinerilor fermieri.
Ordonanţa aprobată de Guvern reglementează noile scheme de plată la care au acces fermierii în perioada imediat următoare, începând chiar cu luna martie a anului 2015, atunci când începe primirea de cereri pentru campania anului 2014. Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, ordonanţa prevede şi o schemă de plăţi directe pentru tinerii fermieri. „Introducem posibilitatea ca tinerii până în 40 de ani care au suprafeţe nu mai mari de 60 de hectare să primească pentru o perioadă de cinci ani - 2015-2020 - o plată suplimentară, cu 25% mai mare faţă de cei care au peste această vârstă de 40 de ani“, a declarat ministrul, citat de Agerpres. Constantin a mai spus că ordonanţa prevede, totodată, şi o schemă de plăţi directe care are în vedere „sprijinul cuplat“ pentru fermieri. „Pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate să le definească se consideră necesar să se transmită solicitarea către CE, solicitarea pentru categoriile respective, dar şi pentru cuantumul pe care dorim să-l acordăm. România a definit o listă cu acele categorii de culturi care să beneficieze de sprijinul cuplat, dar şi pentru sectorul zootehnic. Pentru sectorul zootehnic, acolo unde de la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte pentru cei care au între 10 şi 150 de capete. Un sprijin suplimentar pentru cei care au vaci pentru lapte care porneşte de la 350 de euro în anul 2015 şi poate ajunge la sume mai mari către 2020“, a declarat Daniel Con-stantin.
Plata redistributivă pentru fermierii care deţin între 5 şi 30 de hectare
Potrivit noilor prevederi, fermierii care vor avea o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mai mare cu aproximativ 40 de euro faţă de fermierii care vor avea o suprafaţă între unu şi 5 hectare sau care vor depăşi 30 de hectare. O altă schimbare prevăzută în noua ordonanţă este introducerea plăţii cumulative. Aceasta se numeşte în legislaţia europeană plată redistributivă, prin intermediul căreia se va încerca comasarea terenurilor agricole. Ministrul agriculturii a mai declarat că va fi redus numărul beneficiarilor. „Am vorbit de foarte mult timp despre acest lucru, este posibilitatea pe care o prevede noua Politică Agricolă Comună şi prin care, cred eu, într-o perioadă destul de scurtă vom reduce numărul de beneficiari. În momentul de faţă avem 800 de mii de beneficiari ai plăţilor directe care au o suprafaţă între unu şi cinci hectare“, a afirmat ministrul. OUG mai stabileşte că începând cu anul 2018 nu se mai pot primi cereri de plată, subvenţii, plăţi directe, dacă nu există documentele cadastrale. „Este un lucru pe care l-am prevăzut, pentru că începând cu anul 2020 previziunea europeană este aceea de a se trece de la plata pe suprafaţă la plata pe fermă“, a mai declarat Daniel Constantin. (Mariana Bahcevan)