Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
PNDR a întârziat din cauza vacanţei de la Bruxelles
Adoptarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a României de către Comisia Europeană a întârziat din cauza vacanţei pe care comisarii CE au avut-o în vară, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu. „Primele plăţi se vor face începând cu trimestrul întâi din 2008 dar, proiectele de mare anvergură, care necesită mai mult timp pentru analiză, ar putea fi trimise începând cu luna viitoare“, a precizat Albu. Amânarea depunerii proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este o nouă veste proastă pentru agricultori, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti discută încă cu oficialii europeni asupra criteriilor de acceptare a proiectelor.
„Suntem cu un an întârziere, s-au schimbat miniştrii, toate lucrurile au decurs foarte prost. Din păcate, şi vă repet, stăm foarte prost, programul a fost respins de la Bruxelles. Sunt 480 de întrebări la care Ministerul Agriculturii trebuie să răspundă. Şi după ceea ce au spus specialiştii de la Bruxelles, chiar după ce vom răspunde la aceste întrebări, mai repede de şase luni după aceste răspunsuri nu vom putea accesa fondurile“, a declarat, la începutul acestei luni, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli, Adrian Rădulescu, citat de BBC. Rădulescu a mai precizat că aprobarea PNDR ar putea veni undeva în martie - aprilie anul viitor, ceea ce înseamnă o pierdere extraordinară pentru agricultorii români. „Vreau să vă spun că sunt deja peste 500 de fermieri care au toate proiectele gata şi pot depune dosarele pentru fondurile structurale“, a adăugat reprezentantul agricultorilor. Potrivit preşedintelui LAPAR, cele opt miliarde de euro alocate României până în 2013 prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pot fi utilizate nu numai pentru proiecte de infrastructură rurală, ci şi în sectorul producţiei agricole. PNDR va fi adoptat, cel mai probabil, în luna ianuarie a anului viitor, urmând ca proiectele pentru accesarea de fonduri pentru agricultură să poată fi depuse ulterior, declara secretarul de stat din MADR, Cornelia Harabagiu.