Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei acoperă trei riscuri
Din cele 8,5 milioane de locuinţe, doar puţin peste 1,5 milioane au asigurare obligatorie pentru cele trei tipuri de riscuri specifice ţării noastre: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul din care este construită locuinţa.
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut uşor, în septembrie, la 1.531.859, comparativ cu 1.511.219 poliţe PAD active la finalul lunii august, conform statisticilor Pool‑ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări. Datele ultimului recensământ al populaţiei şi locuinţelor arată însă că, în România, există 8,5 milioane de locuinţe. Trei sferturi dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban, iar restul în mediul rural. În funcţie de tipul de locuinţă, 90,4% dintre poliţele PAD sunt încheiate pentru locuinţe de tip A şi 9,6% pentru locuinţe de tip B Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Bucureşti (20% din total), Muntenia (19%) şi Transilvania (17%), iar cele mai puţine în Maramureş (2% din totalul poliţelor), Bucovina (3%) şi Crişana (4%).
Acest tip de asigurare este obligatoriu prin lege, neîncheierea unei astfel de poliţe generând o amendă între 100 şi 500 de lei pentru proprietar.
Cât costă poliţele de asigurare obligatorie
Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exterior din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic - de exemplu din chirpici). În primul caz, suma maximă asigurată este de 20.000 euro, iar pentru al doilea tip de locuinţe suma asigurată este de 10.000 euro.
Polițele de asigurare obligatorie a locuinței - PAD - pot fi încheiate în orice agenție/sucursală aparținând societăților de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru riscuri de catastrofă, care au semnat protocoale de colaborare cu PAID.
În cazul în care se dorește asigurarea locuinței la o valoare mai mare, poate fi încheiată o poliță facultativă care să suplimenteze suma asigurată prin PAD. Tototdată, poliţa facultativă, crare poate ajunge în medie la 50 de Euro, acoperă şi alte riscuri de dezastre precum incendiile.
Clădirile cu bulină roşie nu pot fi asigurate
Potrivit legislaţiei în vigoare, anexele care fac ori nu fac corp comun cu construcția cu destinația de locuinta asigurată (garaje, magazii, soproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri etc.), precum și la instalațiile și amenajările speciale (piscine, saune, rampe auto, etc.) nu sunt asigurate prin PAD. În schimb, dependințele care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată sunt asigurate prin PAD.
De asemenea, clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, aşa numitele clădiri cu bulină roşie, nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute prin lege până la data recepției la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor.