Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Politica Agricolă Comună nu este pe placul Ungariei
Ungaria nu este de acord cu unele măsuri cuprinse în „bilanţul sănătăţii“ Politicii Agricole Comune (PAC) şi este de aşteptat ca în această toamnă să aibă loc dispute aprinse între Budapesta şi Comisia Europeană pe această temă, scria, ieri, cotidianul de afaceri „Vilaggazdasag“
Principala problemă ridicată de vecinii ungari este aceea că Bruxellesul, ca răspuns la tendinţele de pe pieţele mondiale, doreşte să reducă nivelul producţiei agricole, în timp ce Ungaria urmăreşte exact opusul, afirmă ministrul adjunct al agriculturii Zoltan Gogos. Cei 27 doresc să orienteze PAC cu precădere spre nevoile pieţii, în timp ce Ungaria vede posibilitatea de a-şi creşte cu 30% producţia agricolă, cu ajutorul finanţărilor europene. Zoltan Gogos susţine că ministerul pe care îl reprezintă a înaintat deja Bruxellesului o serie de obiecţii, cum ar fi cea faţă de intenţia UE de a reduce nivelul ajutoarelor acordate marilor exploataţii agricole şi a mări anual cotele de lapte, cu 1% până în 2013. Ungaria este capabilă să folosească această cotă de lapte doar în proporţie de 85%. Budapesta se mai opune şi intenţiei UE de a suspenda acordarea de plăţi directe pentru fermierii care exploataţii mai mici de 1 hectar pentru că aceasta ar fi de natură să afecteze mulţi agricultori din Ungaria, unde suprafaţa minimă a exploataţiilor este de 0,3 hectare, a mai spus oficialul ungar. Franţa, care asigură în prezent preşedinţia turnantă a UE, consideră o prioritate ajungerea la un consens la nivelul Celor 27 asupra reformei PAC, explică Zoltan Gogos, adăugând că, în general, Franţa şi Ungaria au interese comune în domeniul agricol, ceea ce constituie un motiv de optimism. Dezbaterile pe tema reformei PAC vor avea loc la Bruxelles în perioada 29-30 septembrie.