Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Poliţiştii români, aşteptaţi să rezolve problema nomazilor din regiunea Padova
▲ Un acord de parteneriat internaţional între oraşul Padova (regiunea Veneto, din nordul Italiei) şi judeţul Arad, din România, prevede trimiterea, în luna septembrie, a doi agenţi de poliţie români, care vor rămâne în misiune timp de o lună, pentru a-i ajuta pe omologii lor de la poliţia municipală din Padova să înţeleagă microcriminalitatea din Europa de Est ▲ Italienii cred că vor înţelege mult mai bine „mişcarea“ nomazilor şi modul de a gândi al rromilor ▲
Cei doi poliţişti români care vor face deplasarea în peninsulă cunosc limba italiană, sunt experţi în dinamicile caravanelor de rromi şi vor fi folosiţi în acţiuni de „intelligence“ pentru a combate bandele de hoţi din Est, informează „L’Espresso“. „Cu ajutorul lor vom reuşi să intrăm în fondul mecanismelor organizaţiilor criminale, deoarece fiecare comunitate îşi are modul specific de a gândi, acţiona şi de a se raporta la legile statului şi la autorităţile ordinii publice. Aşa cum factorii culturali constituie un serviciu pentru cei 6.000 de români cinstiţi care trăiesc la Padova, cei doi poliţişti români ne vor ajuta să-i combatem pe puţinii români necinstiţi“, a declarat comandantul Poliţiei municipale, Lucio Terrin, care a mai precizat că poliţiştii români ar putea să-i ajute pe italieni să înţeleagă modul de a gândi şi de a se organiza al rromilor.
Proiectul de colaborare între Poliţia municipală din Padova şi forţele de ordine româneşti a fost conceput de asociaţia „Mediatori şi Animatori pentru Dezvoltarea Teritoriului“, prezidată de profesorul universitar în Ştiinţe politice Patrizia Messina, secondată de Tiberiu Grunwald, cercetător originar din Arad, care a înfiinţat şi consolidat legătura cu districtul local de poliţie şi Universitatea din Arad. Regiunea Veneto este zona din care pleacă caravanele de rromi spre Italia, nomazii fiind „persoanele observate special“ de către cei doi poliţişti români în misiune la Padova.
Acordul urmează să fie semnat la 15-16 iulie de către asesorul la Primăria Padovei, Marco Carrai, şi de către comandantul Lucio Terrin. În opinia lui Terrin, este „o carte în plus“ în politica italiană privind siguranţa publică. De la „banda capacelor de canal“ la clonatorii de bancomate, grupuri de români s-au făcut vinovate de diferite infracţiuni, mai ales după aderarea României la UE, pătând astfel imaginea celei mai mari comunităţi străine din Padova, relevă „L’Espresso“.
Efecte pozitive pentru comunitatea românească din Padova
Reacţia exponenţilor comunităţii române din Padova a fost pozitivă. Ei au apreciat că este un proiect util, dacă este însoţit de politici de integrare. „Un proiect util, care sper să se transforme într-o colaborare constantă şi după perioada de rămânere a poliţiştilor români în oraş“, a comentat Teodor Amarandei, exponent român în cadrul Comisiei de reprezentare a străinilor la Primăria oraşului Padova. El a mai precizat că efectele pozitive vor fi în primul rând pentru comunitatea românească. Amarandei este preocupat şi de aspectul legat de „comunicare“ al proiectului: „Nu trebuie să se impună ideea despre criminalitatea românească că este o problemă atât de gravă încât poliţia locală nu este în măsură să o gestioneze. Nu este aşa. Mai degrabă este nevoie de un semnal politic puternic: să se arate clar că aici nu este loc pentru cei care comit delicte“. Primul fenomen de eradicat va fi cel al grupurilor nomade care se stabilesc câteva săptămâni în oraş, timpul necesar pentru a obţine din cerşit sau furtişaguri o sumă consistentă şi a se reîntoarce în România.