În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Pompierii fac apel la populaţie să nu mai incendieze vegetația
Pompierii din mai multe județe fac apel la populaţie să nu mai incendieze terenurile agricole, după ce s-au confruntat cu numeroase incendii de vegetaţie uscată, iar în această perioadă, ca orice structură a Ministerului Afacerilor Interne, sunt implicaţi și în acțiuni de combatere a COVID-19.
„A venit căldura, iar odată cu ea, şi metehnele cetăţenilor de a aprinde vegetaţia uscată sau, altfel spus, igienizarea terenurilor prin incendiere. Fac un apel. Ca şi orice structură a Ministerului Afacerilor Interne, şi noi suntem implicaţi în acest fenomen, în combaterea COVID-19. Este greu să gestionăm absolut totul. Ne facem datoria, mergem la intervenţii, însă oamenii trebuie să înţeleagă faptul că se poate să solicite să vină pompierii pentru că le ia foc casa şi nu mai avem pe cine trimite”, a declarat inspectorul-şef al ISU Caraş-Severin, col. Cristinel Coneru, citat de Agerpres.
De exemplu, în Harghita, într-o singură zi, au fost opt incendii în care a ars o suprafaţă totală de 45 ha de vegetaţie uscată. La fel, pompierii prahoveni au avut de lichidat 11 incendii de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 39 ha, iar în județul Suceava, pompierii s-au confruntat doar luni cu 13 incendii, în care au ars 80 ha de teren.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii reamintesc următoarele: utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; realizarea arderii se face doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii, sunt obligatorii.