Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Populația vârstnică va ajunge în 2030 la 3,8 milioane de persoane
Fenomenul de îmbătrânire demografică se accentuează în România de la an la an, în timp ce populaţia rezidentă tânără, de vârstă preşcolară şi şcolară, va continua să aibă un trend descendent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
„O preocupare constantă a statisticii oficiale o reprezintă estimarea populaţiei rezidente a României, precum şi calculul unor indicatori specifici. (…) Se poate remarca o accelerare a procesului de îmbătrânire demografică de la an la an, fapt reliefat prin creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 de ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 81 (la 1 ianuarie 2005) la 120 de persoane vârstnice la 100 de persoane tinere (la 1 ianuarie 2022). (...) Se anticipează că numărul populaţiei rezidente tinere, de vârstă preşcolară şi şcolară, va continua să aibă un trend descendent şi va ajunge în anul 2030 la 3,12 milioane de persoane, iar în anul 2060 la numai 2,15 milioane comparativ cu 3,47 milioane în prezent (în anul şcolar 2022/2023)”, a precizat INS cu ocazia celebrării, la 11 iulie, a Zilei Mondiale a Populaţiei.
Datele Eurostat citate de INS estimează că populaţia vârstnică a României va ajunge până în 2030 la 3,82 milioane, iar până în 2060 la 4,72 milioane, comparativ cu 3,71 milioane de persoane la 1 ianuarie 2022.
Printre factorii responsabili atât de scăderea populaţiei rezidente, cât și de modificarea structurii populației pe grupe de vârstă, INS indică „evoluţiile semnificative înregistrate în societate, precum scăderea natalităţii, menţinerea unui spor natural negativ, migraţia internaţională, schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor căsătorite”. (C. Z.)