Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Posibile scumpiri ale alimentelor, din martie
Creșterea prețurilor la energie, gaze, carburanți, dar și deprecierea leului vor determina scumpiri cu 6-8% la alimentele de bază, susțin liderii sindicatelor din industria alimentară. Majorările de preţuri la alimente se vor manifesta începând din luna martie, pentru că „până atunci mai sunt încă stocuri şi consumul e mai mic”, a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară - FSIA.
Conform calculelor făcute de reprezentanții sindicatelor din industria alimentară, începând din martie, prețurile alimentelor vor fi mai mari cu 6-8%.
„S-a scumpit energia, s-au scumpit gazele şi celelalte utilităţi. Sigur, acestea nu reprezintă mult în costurile de producţie, dar au o influenţă. S-a mai scumpit, însă, şi transportul, fiind majorate preţurile la carburanţi odată cu creşterea accizelor. Toate acestea vor determina majorarea cu 6-8% a preţurilor alimentelor la raft, şi să ştiţi că 6% nu e deloc puţin”, a spus într-o conferinţă de presă Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară - FSIA.
Din 10 ianuarie 2018, preţul gazelor naturale a crescut cu 10%, iar cel al energiei electrice este mai mare cu 7-13%. În plus, anul acesta, rovinieta pentru camioane se va scumpi cu cel puţin 85%.
„Nu uitaţi că industria de morărit şi panificaţie lucrează, în proporţie de peste 90%, cu utilaje cu energie electrică. În procesarea cărnii şi a laptelui, o parte din ele funcţionează pe energie electrică. A crescut preţul gazelor, lucru pe care instituţiile statului îl promiseseră după 31 martie, dar l-au făcut acum, în miezul iernii. S-a depreciat cursul leu/euro şi importăm 70% din carnea de porc, importăm 20% din lapte şi desigur importăm şi ouă din Polonia. De asemenea, importăm produse de panificaţie congelate, un procent nu neapărat foarte mare, dar care reprezintă 5-6% din consumul nostru, iar atunci, deprecierea cursului influenţează costurile acestor materii prime pe care le importăm. Pe de o parte, creşterea preţurilor materiei prime, iar pe de altă parte transportul, ca urmare a combustibilului, energia electrică şi gazele pentru procesare, efectul acestora poate să aibă o influenţă, în medie, de 6-8% la produsele alimentare”, a detaliat preşedintele FNSIA.
Frumosu estimează că majorările de preţuri la alimente vor apărea din luna martie, pentru că „până atunci mai sunt încă stocuri şi consumul e mai mic”.
Preşedintele FSIA a mai spus că producătorii de alimente nu vor putea absorbi aceste creşteri de costuri, astfel încât să atenueze scumpirile, majoritatea procesatorilor fiind la limita supravieţuirii. „Pentru a evita scumpirile, firmele mici - cum sunt cele de patiserie sau carmangerie - ar trebui să se închidă efectiv, iar firmele mari, care lucrează pe schimburi, să renunţe la producţia de pe un schimb”.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), ouăle, untul şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în decembrie 2017 faţă de luna anterioară din acelaşi an.
Astfel, ouăle s-au scumpit în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, cu 6,72%, şi cu 43,19% raportat la decembrie 2016, untul cu 2,65% (+22,77% faţă de decembrie 2016), şi fructele proaspete cu 1,32% (+11,06% faţă de decembrie 2016). De asemenea, preţul legumelor şi conservelor de legume a crescut cu 1,54%, iar cel al cartofilor, cu 1,32%.
În decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior.