Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Potenţialul economic al României, în creştere
Din perspectivă europeană, România este o economie mare şi are caracteristicile unei economii emergente, ceea ce pentru un investitor înseamnă rentabilitate superioară.
România este singura ţară din Europa care are un potenţial de creştere de circa 5% pentru un număr semnificativ de ani, a declarat, ieri, la conferinţa anuală a fondurilor de investiţii din regiunea Europei de Sud-Est, ministrul delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar. "Argumentele care vin în sprijinul acestei afirmaţii sunt faptul că, din perspectivă europeană, România este o economie mare, asigură macrostabilitatea, este în interiorul UE, dar nu are euro ca monedă locală şi are caracteristicile unei economii emergente, ceea ce pentru un investitor înseamnă rentabilitate superioară", a subliniat Lucian Isar. Ministrul a mai afirmat că "România este, la ora actuală, ca Polonia în urmă cu 7 ani" şi nu are un ciclu de dezvoltare corelat cu statele mature sau cu campionii zonei, ceea ce înseamnă că este o destinaţie corectă pentru investiţii. Ministrul delegat a mai arătat ca autorităţile se concentrează pe păstrarea macrostabilităţii în interiorul acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale şi pe reaprinderea economiei, încercând să refacă un proces de reindustrializare privată a României. "În ultimii ani, potenţialul de creştere economică a României a scăzut de la 5-6%, cât indicau modelele econometrice iniţial, la 2-3%. Dar potenţialul poate reveni la nivelul anterior", a mai afirmat Lucian Isar. Creşterea economică din 11 ţări din Europa emergentă urmează să se încetinească anul acesta, comparativ cu 2011, pe fondul escaladării crizei datoriei suverane în zona euro. Aceasta este concluzia unui raport al Băncii Mondiale, focalizat asupra a 10 membri ai Uniunii Europene care au aderat în 2004 şi 2007 - Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia -, precum şi a Croaţiei, ţară care urmează să adere în 2013. "Deşi într-un ritm de decelerare, economia UE-11 este de aşteptat să se extindă în 2012, cu condiţia să nu existe o adâncire în continuare a crizei în zona euro", afirmă Banca Mondială. Printre ţările cu cea mai mare creştere din regiune se numără Polonia, Lituania şi Letonia, cu prognoză de expansiune de respectiv 2,9%, 2,3% şi 2,3%, în timp ce Banca Mondială se aşteaptă la o contractare a PIB-ului în Slovenia, Croaţia şi Ungaria. Raportul estimează o revenire în 2013, prevăzând o creştere medie în UE-11 de 2,5%.