Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Potențialul sectorului pescăresc din România „este enorm”
România are la dispoziţie 232 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului pescăresc prin Programul pentru Acvacultură şi Pescuit (PAP) 2021-2027, 70% fiind fonduri europene, a declarat pentru Agerpres Gheorghe Ştefan, directorul general al Direcţiei Generale Pescuit din Ministerul Agriculturii.
Noul program are trei priorităţi: pescuitul durabil (55 de milioane de euro), în care va intra modernizarea navelor de pescuit, a portului pescăresc Midia, a locurilor de debarcare şi a adăposturilor de pescari; promovarea durabilă a activităţilor de acvacultură (108 milioane de euro); dezvoltarea comunităţilor pescăreşti (54 de milioane de euro).
Printre obiective se numără și creșterea producţiei de peşte. „Din nefericire, după primele două programe de finanţare a sectorului pescăresc, România nu a reuşit să crească producţia din ciprinicultură (creşterea crapului, n.r.). Pe de altă parte, producţia la păstrăv a crescut de 10 ori faţă de anul 2007”, a spus Ștefan. De la 450 de tone de păstrăv s-a ajuns la 4.500 de tone, „dar la crap situaţia nu s-a îmbunătăţit deloc”.
Potrivit datelor oficiale, consumul anual de peşte a crescut de la 6,5 kg, în urmă cu 12-13 ani, la 8,5 kg, în prezent. „În România se consumă în jur de 140.000 de tone de peşte anual, iar potenţialul este enorm”, a arătat Ştefan. Din consumul anual, doar circa 25% este peşte autohton, restul fiind din importuri.
În UE, consumul mediu anual este 22,5 kg, cu variații foarte mari între state. În Bulgaria şi Ungaria se consumă 2,5-3 kg, în timp ce în Portugalia - 76 de kg pe an. Cei mai mari consumatori de peşte din Europa sunt islandezii (90 kg), iar din lume, japonezii (130 kg). (C. Z.)