În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Prag al veniturilor de 4.500 de lei pentru „Prima casă”
Potrivit proiectului de lege votat marți de deputați, privind programul „Prima casă”, nu vor mai primi credit garantat decât cei care au, individual sau împreună cu soţul sau soţia, după caz, un venit net lunar mai mic de 4.500 de lei. Programului i se atribuie astfel un caracter social, schimbându-i-se inclusiv denumirea în „O familie, o casă“.
Deputaţii au adoptat acum două zile, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casă”, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia. Camera Deputaților este cameră decizională. Potrivit proiectului, programului i se atribuie un caracter social, devenind „O familie, o casă“, dar este în continuare un program guvernamental care are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat.
Programul prevede că, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 de lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistenţă socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă acestea duc la depăşirea pragului de 4.500 de lei. În ceea ce privește garantarea creditelor, proiectul de lege spune că împrumuturile destinate achiziţiei locuinţelor prevăzute de program pot fi garantate de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Excepție fac creditele accesate de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, care vor fi garantate de către stat în proporţie de 100% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 de lei. În sensul prezentului program, se asimilează familiei şi beneficiarul individual care la data solicitării creditului garantat în cadrul programului are în întreţinere unul sau mai mulţi copii.
Pe durata contractului de credit, beneficiarul trebuie să nu dobândească individual, sau împreună cu familia, o cotă de peste 1/2 inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire. Alte prevederi ale proiectului vizează reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil şi cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.