Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Prea puține locuri de joacă în spații publice
Un nou parc de joacă se construieşte în România în fiecare zi, însă numai puţin peste jumătate dintre locurile de joacă construite sunt în spaţii publice în care copiii pot avea acces neîngrădit, arată o analiză a unei companii care monitorizează piaţa de construcţii şi proiectele de investiţii.
Timiş (35), Cluj (33) şi Sibiu (28) sunt judeţele în care se construiesc cele mai multe spații amenajate pentru copii. Cu 27 de locuri de joacă, Bucureştiul este urmat de judeţele Bihor (cu 26 de locuri de joacă noi) şi Constanţa (25 locuri de joacă), potrivit analizei IBC Focus care a monitorizat în ultimul an (mai 2021 - mai 2022) 628 de şantiere şi proiecte ce reprezintă şi construirea de locuri de joacă.
„Vestea bună este că majoritatea proiectelor sunt noi - 360, la nivel naţional. Practic, putem spune că în fiecare zi în România se construieşte un nou loc de joacă. Un sfert din proiectele monitorizate sunt locuri de joacă existente care se află în modernizare în prezent”, a declarat Andrei Spătaru, președintele companiei care a realizat studiul, citat de Agerpres.
Statul este cel mai mare investitor în parcuri de joacă pentru copii, peste 80% dintre acestea fiind finanțate cu bani publici. Pe de altă parte, aproape jumătate (45%) dintre spațiile de joacă sunt în cadrul grădiniţelor și şcolilor, nu sunt deschise publicului larg și stau nefolosite în weekenduri sau în afara orelor de program ale instituțiilor școlare, subliniază sursa citată.
Spațiile pentru cei mici nu sunt dotate decât în mică măsură cu echipamente de joacă destinate copiilor cu dizabilităţi, estimările indicând faptul că doar 5-7% au astfel de echipamente, mai arată studiul. (C. Z.)