Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pregătirea mesei de revelion

Pregătirea mesei de revelion

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 27 Decembrie 2012

Masa de revelion este cea mai dificilă provocare pentru orice gospodină, şi cum la astfel de evenimente se adună la un loc familia şi prietenii, este cât mai bine să ai totul pus la punct.

Toată lumea se bucură de o masă frumos aranjată, de mâncare deosebită şi companie pe măsură, atmosferă plăcută, muzică bună şi o masă decorată cu gust. Pentru a crea atmosfera cea mai potrivită, care să invite la o petrecere, trebuie să avem grijă şi să respectăm anumite reguli legate atât de aranjarea mesei, cât şi de felurile de mâncare pe care le servim. Experienţa specialiştilor în asemenea ocazii este mai mult decât necesară.

Ornarea mesei festive

Decoraţi masa cu accesorii care să poarte culorile sărbătorilor de iarnă. Alegeţi tonuri de roşu, verde, albastru, auriu şi argintiu. Este important să alegem culoarea feţei de masă în armonie cu culorile folosite la tacâmuri şi decoraţiuni. Este vremea tacâmurilor de argint, serviciilor de porţelan şi paharelor de cristal. Faţa de masă trebuie să atârne 25-30 cm pe fiecare latură a mesei. Pentru a proteja blatul mesei, se poate aşeza dedesubtul feţei de masă o cuvertură de molton sau ceva similar. Aceasta va împiedica faţa de masă să alunece.

Dacă masa e mai mare şi vreţi să folosiţi mai multe feţe de masă, ele trebuie să se îmbine perfect. Faţa de masă trebuie să fie curată, fără nici o pată.

Şervetele sau şerveţelele se pot aşeza pe farfurie sau la stânga acesteia. Ele se pot aşeza în inele speciale sau se pot plia sub formă de figuri decorative. Se pot crea inele inedite pentru şervete. În jurul şervetului se leagă, cu fire de iarbă sau rafie, ierburi, flori sau frunze. Manşetele din hârtie creponată pentru flori sau panglicile satinate pot deveni şi inele colorate pentru şerveţele. Distanţa între două locuri la masă trebuie să fie între 60 şi 80 cm. Dacă aţi aşezat farfuriile şi tacâmurile în mod normal, în dreptul fiecărui invitat, nu vă rămâne decât să adăugaţi accesoriile potrivite pentru această ocazie.

Decorul mesei nu trebuie să o supraîncarce şi nu trebuie să împiedice comunicarea liberă între meseni. El trebuie să favorizeze o atmosferă plăcută şi festivă. Aşezaţi crenguţe naturale de brad de jur împrejurul farfuriilor, iar la final plasaţi câte un globuleţ ornamental şi câte un pahar de vin în dreptul fiecărui tacâm. Plasaţi în centrul mesei o fructieră încărcată cu: banane, portocale, mandarine, kiwi, mere. Vor constitui o gustare uşoară pentru invitaţi şi totodată un excelent centru al mesei.

Lumânările puse în sfeşnice de argint sunt, de asemenea, accesorii care nu au voie să lipsească de pe masa de revelion. Ele creează intimitatea necesară reîntâlnirii cu cei dragi. Un alt obicei deloc costisitor în decorarea mesei de sărbători este acela de a presăra confetti din staniol şi hârtie colorată pe întreaga suprafaţă a acesteia. Sunt accesorii care subliniază caracterul festiv al mesei şi fură privirea invitaţilor. Serviţi o varietate de aperitive - crocante/ cremoase, crude/preparate, fierbinţi/calde, picante/dulci, care să se potrivească şi să fie servite în acelaşi timp pe aceeaşi farfurie.

Pregătiţi de la trei până la cinci aperitive de persoană. Le puteţi aranja pe platouri printre boluri cu nuci, alune, măsline umplute şi chipsuri.

Însufleţiţi platourile şi vasele bufetului cu mici ornamente, verdeaţă sau plante comestibile, sau fructe şi legume apetisante decorative. Aşezaţi feliile de pâine într-un coş împletit, alb (sau într-o combinaţie de alb şi roşu). Este alegerea cea mai potrivită pentru a obţine un aspect simplu şi elegant. Păstraţi coşuleţele din papură sau paie pentru un picnic alături de cei dragi. Păstraţi curăţenia şi evitaţi aglomerarea de farfurii şi pahare folosite, punând la dispoziţia oaspeţilor o zonă uşor accesibilă, în care aceştia să îşi poată lăsa vesela utilizată. Nu uitaţi de şoferii desemnaţi ai serii şi de invitaţii prea puţin amatori de băuturi alcoolice. Faceţi provizii de băuturi non-alcoolice sau "cocktail-festive" cât mai colorate!

Reguli tradiţionale de aşezare a mesei de sărbătoare

Farfuriile plate nu trebuie să incomodeze. Peste ele se pun farfuriile de supă. Cuţitul se pune în partea dreaptă a farfuriei, cu tăişul spre farfurie. Furculiţa îşi are locul în partea opusă cuţitului, cu vârful aşezat în sus. Lingura o punem lângă cuţit sau la capătul farfuriei şi lângă ea linguriţa mică. Dacă folosim cuţit şi furculiţă pentru peşte, atunci le aşezăm lângă cuţitul şi furculiţa normală. Dacă la peşte folosim două furculiţe, atunci le punem de o parte şi de alta a farfuriei. Dacă servim aperitiv, trebuie să schimbăm cuţitele şi furculiţele, nu se cade să mănânci două feluri cu aceleaşi tacâmuri. Farfuriile cu acrituri sau compot se pun în partea stângă a farfuriilor, iar în partea dreaptă se pun paharele.

Este de preferat ca pe masă să fie mai multe solniţe, pentru ca toată lumea să ajungă la ele cu uşurinţă. Dacă servim o gustare, acestea se pun pe farfurii mai mici. Când servim cafeaua, punem ceaşca pe farfurioară în partea dreaptă. Linguriţa de cafea se pune lângă ceaşcă pe farfurioară, în partea dreaptă. Gazda decide din timp unde va sta la masă fiecare. Este nepoliticos ca invitaţii să îşi schimbe locurile. Locul fiecărui invitat trebuie să fie în aşa fel ales ca vecinii de lângă el să se cunoască şi să aibă subiecte comune de conversaţie.

După ce toţi şi-au ocupat locurile, gazda va ura poftă bună, apoi se poate începe masa. Întâi se va servi aperitivul, după care va urma supa. Tot gazda alege pe cine va servi prima dată cu friptură sau cu alte feluri de mâncare. Cine serveşte pe musafiri cu supă sau cu băutură va sta în partea dreaptă a celui pe care îl serveşte, la celelalte feluri de mâncare va sta în partea stângă. Tăierea feliilor de friptură este datoria gazdei. Înainte de a pune pe masă orice fel de platou sau castron, ca prevedere, se şterge încă o dată partea de jos, să nu cumva să păteze faţa de masă. Tot ce ducem pe masă trebuie aşezat pe o tavă acoperită cu un şervet. Nimic nu se serveşte peste masă. Mâncarea caldă sau rece trebuie să fie servită în vase potrivite. Şi farfuriile trebuie să fie potrivite pentru felul de mâncare pe care îl servim. În cazul în care avem 3-4 musafiri la masă, se pot servi mâncărurile pe farfurie, dar dacă sunt mai mulţi de 5, atunci ele se aduc la masă în supiere sau pe platouri. Pentru mâncărurile cu oase punem o farfurioară în partea stângă a fiecărui invitat.

Totdeauna se servesc întâi doamnele, apoi bărbaţii. În privinţa vârstei, au prioritate cei mai în vârstă şi apoi cei mai tineri. (Corneliu Ciocan)