Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pregătiri pentru deschiderea târgurilor de Crăciun
Autoritățile locale din marile orașe sunt în toiul pregătirilor pentru târgurile de Crăciun. La București și Sibiu, acestea se vor deschide în 26 noiembrie, dar vor fi mai restrânse din cauza condițiilor sanitare impuse de pandemie. La Baia Mare, târgul va fi amenajat, în premieră, într-un spaţiu neconvenţional din centrul vechi al orașului.
Târgul de Crăciun din Bucureşti se va desfăşura în perioada 26 noiembrie - 26 decembrie, pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii, unde vor fi amenajate căsuțe cu produse artizanale și cu bunătăți specifice sezonului: cozonaci, plăcinte, acadele, turtă dulce, ciocolată de casă, băuturi calde. În Piaţa Universităţii va fi instalat un brad din lemn de 15 metri înălțime, reutilizabil, durabil şi ecologic, împodobit cu ornamente sculptate.
„Evenimentul îi va purta pe cei mici printr-un tărâm de poveste, unde vor putea face plimbări în carusel şi se vor întâlni cu Moş Crăciun şi elfii săi, care vor sosi negreşit în târg, în 17 decembrie, să le asculte dorinţele”, arată reprezentanții Primăriei Capitalei, citați de Agerpres.
În acest an, târgul se va desfăşura în condiţii speciale, adaptate contextului epidemiologic, iar pentru „o gestionare adecvată a numărului de vizitatori”, accesul se va face pe bază de bilet. Primăria Municipiului București precizează că intrarea vizitatorilor se va realiza în limita a 30% din capacitatea spaţiului alocat târgului şi este permisă în baza certificatului verde.
La Sibiu, târgul de Crăciun va avea loc în Piaţa Mare a orașului, între 26 noiembrie şi 2 ianuarie 2022, iar accesul se va face doar cu prezentarea certificatului verde, a anunţat organizatorul Andrei Drăgan Raduleţ.
„Momentan, târgurile se pot organiza şi trebuie să respecte două condiţii de bază, şi anume accesul să fie permis persoanelor care deţin certificatul verde şi să avem o limită (de ocupare, n.r.) de 30% din capacitatea maximă a spaţiului”, a spus Răduleţ, potrivit Agerpres.
La târgul de la Sibiu vor fi 80 de căsuţe, un brad împodobit şi un patinoar. Vor lipsi, în acest an, concertele şi trenuleţul pentru copii.
Chiar dacă târgul nu s-a deschis încă, la Sibiu a fost deja amplasată Căsuţa lui Moş Crăciun, care, în perioada 12-21 noiembrie, între orele 12:00 şi 20:00, funcționează ca centru de vaccinare.
La Baia Mare, târgul de Crăciun (1 decembrie - 7 ianuarie) va fi organizat pentru prima oară într-un spaţiu inedit, în Grădina de Vară La Tour, așa cum este cunoscută curtea unui complex ce datează din secolul al XVIII-lea. Un număr foarte mare de artizani, peste 200, s-au înscris să participe la târg, însă, din cauza spațiului restrâns, organizatorii au anunțat că vor fi nevoiţi să facă o selecţie din care vor rămâne 20-30 de artişti. (C. Z.)