Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pregătiri pentru sistarea completă a gazului rusesc
O importantă conductă de gaze între Grecia şi Bulgaria a fost inaugurată vineri. Cu o capacitate de până la trei miliarde de metri cubi de gaze anual, interconectorul aflat în sudul continentului este o piesă vitală în planurile Europei de a-şi crește independența energetică, mai ales în condițiile în care preşedinta Comisiei Europene a avertizat statele UE că trebuie să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia.
Interconectorul Grecia - Bulgaria (IGB) are o lungime de 182 de kilometri, a costat 240 de milioane de euro și leagă oraşul Komotini din Grecia de oraşul Stara Zagora din centrul Bulgariei. Proiectul a fost finanţat de ţările implicate şi de UE.
Conducta IGB va fi conectată la gazoductul Trans Adriatic Pipeline, punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura cu zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică.
„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României. Şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova, şi desigur a celorlalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la Atena, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.
Grecia va deveni, astfel, un nod de depozitare şi transport al gazului natural, care va acoperi nevoile tuturor ţărilor din zonă, inclusiv România, a precizat și premierul grec.
Mitsotakis a menţionat că Rusia foloseşte gazul natural ca pe un „instrument” geostrategic şi a subliniat că, prin invazia în Ucraina, Rusia a încălcat legislaţia internaţională, având nişte „revendicări crude”.
Pe lângă interconectorul de gaze, autorităţile de la Atena şi Sofia construiesc în prezent, cu sprijinul SUA, şi un terminal plutitor de gaze lichefiate la Alexandroupolis, nord-estul Greciei. Viitorul terminal plutitor ar urma să permită tranzitul a 5,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. De la Alexandroupolis, gazele naturale ar putea fi transportate până în Europa Centrală graţie noului interconector de gaze via Bulgaria.
În acest context, șefa Executivului european, Ursula von der Leyen, a declarat că comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc. (C.Z.)