Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Președintele legislativului de la Chișinău, discurs în Parlamentul României
La Palatul Parlamentului, a avut loc miercuri, 1 septembrie, ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului României consacrată primirii lui Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, cu ocazia deschiderii celei de-a doua sesiuni parlamentare din anul 2021. La ședința solemnă a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, împreună cu o delegaţie parlamentară, a efectuat în perioada 31 august - 2 septembrie o vizită oficială în România la invitaţia omologului său, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Este o vizită „istorică”, a apreciat Orban, după întrevederea de la Parlament cu Igor Grosu. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a afirmat, la rândul său, că este firesc ca prima vizită pe care o face în această calitate să fie în România, menţionând că doreşte „trasarea unor obiective concrete”.
În discursul pe care l-a ținut miercuri în plenul reunit al legislativului de la Bucureşti, Igor Grosu a mulțumit „pentru sprijinul constant şi mereu oportun pe care l-a acordat statul român Republicii Moldova pe parcursul a trei decenii de la declararea independenţei”, subliniind că „România este principalul avocat al Republicii Moldova în aspiraţiile sale de integrare europeană”.
El a menţionat şi sprijinul umanitar acordat de autoritățile de la București în pandemie, vorbind de „mâna frăţească întinsă dezinteresat de România într-un moment de cumpănă pentru Republica Moldova în timpul pandemiei de COVID-19”.
În acest sens, preşedintele Parlamentului de la Chişinău a amintit că „modul exemplar în care a acţionat atunci statul român din puţinul pe care îl avea şi cu problemele proprii pe care le avea ne-a ajutat foarte mult în combaterea pandemiei, dar cel mai important a salvat sute şi poate mii de vieţi omeneşti”.
Oficialul s-a referit și la schimbările din țara sa. „După alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut şi cele parlamentare extraordinare, Republica Moldova se întoarce, după ani de rătăcire, pe drumul cel bun, pe drumul dezvoltării şi modernizării de tip occidental. Este drumul care ne va aduce libertate, dreptate, prosperitate în cadrul familiei europene”, a arătat Grosu, potrivit Agerpres.
Înaltul demnitar a mai vorbit despre obiective precum lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept, dezvoltarea economiei și politicile sociale.
„Republica Moldova se deschide. Republica Moldova se transformă. Republica Moldova vrea să lucreze pentru securitate, prosperitate şi dezvoltare alături de partenerii săi. (...) Hai să dăm mână cu mână, să construim un viitor comun aici, la noi, acasă, în Europa”, şi-a încheiat preşedintele Parlamentului de la Chişinău intervenţia. (C. Z.)