Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Presiunea pe sistemul de pensii va fi uriaşă
Un val masiv de pensionari va trebui susţinut, peste 15-20 de ani, de cei născuţi în anii 1990 - 2000, într-o perioadă cu natalitate extrem de scăzută.
Viitoarele generaţii active pe piaţa muncii ar trebui să susţină doi pensionari, nu doar unul, ca până acum, în contextul îmbătrânirii accentuate a populaţiei, care pune o presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecţie socială, a declarat preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, Ovidiu Marian. "Politica demografică va trebui să fie una dintre principalele preocupări ale viitorului legislativ, pentru că, potrivit datelor statistice, în anul 2050, copiii de astăzi ar trebui să susţină doi pensionari, nu unul ca până acum, ceea ce va fi foarte dificil", a spus Ovidiu Marian, referindu-se la estimări ale organismului european de statistică, Eurostat. Estimările instituţiilor internaţionale situează România pe "cea mai defavorabilă poziţie demografică" dintre toatele statele Uniunii Europene, ceea ce va duce la o presiune în creştere asupra sistemului public de pensii. "Cele peste 1,7 milioane de persoane născute în anii care au urmat intrării în vigoare a Decretului 770/1966 vor ieşi de pe piaţa muncii la fel de brusc şi de masiv cum au intrat. Peste 15- 20 de ani, când aceştia vor ajunge la vârsta de pensionare, se vor evapora de la buget contribuţiile a o treime din salariaţii români, iar valul masiv de pensionari ar trebui susţinut de către cei născuţi în anii 1990- 2000, aşadar într-o perioadă cu natalitate extrem de scăzută", a explicat Ovidiu Marian, în opinia căruia persoanele care nu-şi vor putea suplimenta veniturile la pensie prin economii sau prin alte active se vor confrunta cu una dintre următoarele situaţii: să lucreze peste vârsta de pensionare, să se pensioneze mai târziu sau să accepte un nivel de trai redus la pensie. Preşedintele Comisiei pentru buget din Senat este de părere că "practic, pentru tinerii de astăzi, speranţa unui venit decent poate fi economisirea în sistemul de pensii private".