Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Preţ-record la gaze în Europa
În Europa, preţul la gazele naturale a atins maximul său istoric săptămâna trecută în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puţine gaze suplimentare, potrivit Agerpres, care citează un articol France Presse. Astfel, imediat după decizia Rusiei, pragul de 585 de dolari pe mia de metri cubi a fost depăşit, „asta în timp ce preţul la gazele naturale în Europa înregistrase deja niveluri-record în faţa cererii crescute şi a nivelului de stocare mult mai scăzut decât de obicei”.
Unii observatori acuză Moscova că exercită presiune şi rămâne surdă la cererile europenilor de creştere a livrărilor în aşteptarea dării în folosinţă a controversatului gazoduct Nord Stream 2, comentează AFP.
Între timp, Gazprom a anunţat că intenţionează să înceapă transportarea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 2 anul acesta, odată ce proiectul va fi finalizat. După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania.
În urma anunţului Gazprom, preţul gazelor a început să scadă, conform agenţiei ruse de presă Interfax.
În România, ministrul energiei Virgil Popescu a făcut din nou un apel la consumatori să se mute pe piaţa concurenţială, acolo unde preţurile sunt mai mici. În această perioadă, a spus ministrul, preţurile la gaze au avut o ascensiune şi din cauza costurilor ridicate ale certificatelor CO2.
Consumatorii vulnerabili ar putea primi ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie şi gaze în anotimpul rece.
„Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (...) Vorbim de peste 400.000 de gospodării”, a spus Popescu. (O. N.)