Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Preţul alimentelor, în creştere
Preţurile alimentelor au crescut semnificativ în luna mai, faţă de aprilie, odată cu apariţia pe piaţă a legumelor şi fructelor din noua recoltă, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cifrele arată că preţurile de consum au crescut luna trecută, în medie, cu 0,28% comparativ cu cea precedentă. Cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare, în medie cu 0,61%, faţă de luna aprilie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%. Preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%. Comparativ cu mai 2016, preţurile alimentelor au urcat în luna mai cu 2,61%, mărfurile nealimentare, cu 0,23%, în timp ce preţurile serviciilor au coborât cu 1,26%. Faţă de luna anterioară, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în mai la cartofi (8,8%), transport aerian (7,6%), citrice (5,9%) şi fructe proaspete (3,8%).
La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la ouă (-2,2%) şi servicii poştale (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.
Alimentele au o pondere de 34,6% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,4%, iar serviciile - 19,9%.