Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prețul aurului bate record după record
Preţul aurului a atins ieri un nou nivel-record, de 2.030,72 dolari uncia, pe fondul deprecierii dolarului şi a scăderii randamentelor obligaţiunilor, investitorii fiind îngrijoraţi că extinderea pandemiei va încetini ritmul redresării economiei mondiale, transmite Reuters.
Anul acesta preţul metalului galben a crescut cu aproximativ 33%, acesta fiind un semn al incertitudinilor legate de efectele pe termen lung ale crizei sanitare, aurul fiind perceput ca o investiţie de refugiu.
Dacă înainte de pandemia de COVID-19 majoritatea băncilor recomandau ca doar o mică parte din avere să fie păstrată sub formă de aur, acum situația stă cu totul altfel, iar consilierii financiari direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, care este o investiție sigură, chiar dacă nu este aducătoare de profit.
Nouă bănci private consultate de Reuters, care împreună gestionează active în valoare de aproximativ 6.000 de miliarde de dolari, au informat că şi-au sfătuit clienţii să crească ponderea alocată aurului în portofoliile lor. De asemenea, toate cele nouă bănci se aşteaptă ca preţul aurului să fie mai mare la finalul anului decât este în prezent.
John LaForge, responsabil cu strategiile de investiţii la Wells Fargo Investment Institute, spune că anul trecut primea două apeluri în fiecare săptămână de la clienţi interesaţi de aur, iar acum primeşte două până la 10 apeluri telefonice pe zi, în zilele în care cotaţia aurului înregistrează un salt.
Majoritatea băncilor mari oferă servicii de depozitare de lingouri de aur şi în opt din cele nouă bănci consultate au crescut cererile pentru aceste servicii, în special în Elveţia şi Singapore.
(Cristina Zamfirescu)