Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Preţul energiei electrice ar putea creşte cu 10%
Preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte anul viitor cu 10%, după punerea în funcţiune a tot mai multe centrale eoliene şi sprijinirea acestor investiţii prin schema de certificate verzi, a declarat şeful Departamentului de eficienţă energetică din ANRE, Zoltan Nogy Bege.
"Dacă legea care stabileşte schema de sprijin se va aplica în luna septembrie, impactul în factura finală va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru că ar putea fi puse în funcţiune 1.500-2.000 MW instalaţi în proiecte eoliene. Este o creştere importantă", a afirmat Bege. Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată în perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult. Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile. La finele anului trecut, în România erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfârşitul acestui an este estimată dublarea capacităţilor de producţie a energiei în turbine eoliene. Investitorii în energii regenerabile au anunţat investiţii importante în România, în principal în turbine eoliene. Investitorii sunt atraşi de sistemul de promovare a acestor proiecte, prin certificate verzi, care le permite recuperarea rapidă a investiţiei. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor. Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi, pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale stabilite de ANRE. Consumul de energie electrică, în creştere faţă de 2010 Exportul de energie electrică al României a fost de 1,999 miliarde KWh, în primele şapte luni ale acestui an, în creştere cu 1,1 miliarde KWh, respectiv cu 122,4%, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 30,461 miliarde KWh, cu 4% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2010. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 14,8%, iar consumul populaţiei a crescut cu 3%. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a depăşit uşor 4 miliarde KWh, în creştere cu 123,7 milioane KWh, respectiv cu 3,2%. Resursele de energie electrică au fost de 36,470 miliarde KWh, în creştere cu 2,402 miliarde KWh (+7,1%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2010. Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creşterii producţiei cu 2,585 miliarde KWh (+7,7%).