Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Prețul mediu al apartamentelor, în creștere
Preţul mediu în sectorul rezidenţial din România ar putea creşte în acest an cu 5-10%, factorii-cheie care influenţează piaţa fiind accesibilitatea, rata de ocupare a forţei de muncă şi rata dobânzilor, potrivit unui studiu realizat de o companie din sectorul imobiliar.
„Apartamentele şi duplexurile sunt proprietăţile cele mai căutate în România, familiile şi cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor”, indică analiza publicată de RE/MAX România.
Potrivit sursei citate, la nivelul anului trecut, preţul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 de euro în zonele urbane şi 116.250 euro în zonele rurale, în creştere comparativ cu 2019, când acest indicator a fost de 175.000 de euro pentru zona urbană şi de 90.000 de euro în rural.
Pentru apartamente, preţul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în urban şi 45.000 de euro în rural, cu un an în urmă fiind în zonele analizate de 65.000 de euro, respectiv 42.500 de euro.
„În prezent, România este o piaţă echilibrată, cumpărătorii care achiziţionează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea generală. Pentru acest an, specialiştii estimează că preţul mediu în sectorul rezidenţial va creşte cu 5-10%“, arată studiul citat de Agerpres.
La nivel european, o tendință majoră este relocarea în zonele rurale, mulţi cumpărători căutând proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă.
O problemă rămâne lipsa ofertelor de pe piață, „în unele state vânzătorii au ezitat să-şi listeze proprietăţile din cauza situaţiei economice generate de pandemie, cum este şi cazul României”, potrivit studiului. (C. Z.)