Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prețuri plafonate la RCA timp de 6 luni
O nouă propunere de Hotărâre de Guvern, publicată luni seară de Ministerul Finanţelor, prevede înghețarea, timp de 6 luni, a primelor RCA la nivelul maxim practicat de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. Proiectul de act normativ ar urma să fie aprobat de Guvern în această săptămână și să intre în vigoare la 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Conform notei de fundamentare a proiectului, prima medie RCA în 28 februarie 2023 pentru poliţele de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referinţă RCA publicat de ASF în 7 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.
În cazul autoturismelor deţinute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, variaţia medie (tarif de referinţă martie 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, cea mai mare variaţie, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu peste 2.500 cmc, pentru asiguraţii cu vârsta sub 30 de ani.
În document, Ministerul Finanţelor recunoaște că situaţia actuală, cauzată de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage autorizaţia societăţii Euroins, poate fi considerată o situaţie de criză, cu un dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunțat că va prelua evidenţele dosarelor de daună în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizaţiei Euroins, iar plățile vor putea fi începe la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF privind Euroins. Toate informațiile despre procesul de depunere a dosarelor de daună sau a cererilor de plată se găsesc pe site-ul FGA (www.fgaromania.ro).
De menționat că poliţele emise de Euroins rămân valabile până la data la care lichidatorul judiciar le denunţă, cu informarea prealabilă a asiguratului, sau până la data lor de valabilitate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la pronunţarea hotărârii de deschidere a procedurii de faliment de către Tribunalul Bucureşti. Asiguratul poate oricând renunța la polița Euroins, încheind o nouă asigurare la altă societate, și își poate recupera diferenţa de primă de la FGA, potrivit Ghidului informativ UNSAR - BAAR.
Conform unei estimări făcute la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat de vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu, cazul Euroins ar putea genera circa 140.000 de dosare de daună şi plăţi în valoare de 250 de milioane de euro. Aceste dosare se vor adăuga celor 240.000 de cereri de plată din falimentul City Insurance, din care, în decurs de un an și două luni, s-au rezolvat doar 80.000 de dosare, iar finalizarea plăților în acest caz va mai dura circa 2 ani, potrivit lui Roșu. (C. Z.)