Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Preţurile alimentelor din UE au explodat în martie şi aprilie

Preţurile alimentelor din UE au explodat în martie şi aprilie

Data: 03 Iunie 2008

▲ Rata anuală de creştere a preţurilor la alimente în Uniunea Europeană a fost de 7,1% în luna aprilie, faţă de rata anuală a inflaţiei, care a fost de 3,6%, conform unei estimări preliminare publicate de Oficiul pentru Statistică al Comunităţii Europene (Eurostat) ▲ Preţul legumelor a înregistrat cele mai mari creşteri în România ▲

În martie şi aprilie s-a înregistrat cea mai ridicată creştere a preţurilor la alimente în cele 27 de state ale Uniunii Europene din 1996. În luna aprilie, cea mai spectaculoasă creştere a preţurilor la alimente a fost înregistrată în Bulgaria (25,4%), urmată de Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria şi România (12,4%), comparativ cu Portugalia, care a înregistrat cea mai scăzută creştere, de doar 3,2%. Cel mai ridicat impact al preţurilor produselor alimentare asupra inflaţiei anuale s-a înregistrat tot în Bulgaria (+ 3,4 puncte procentuale), urmată de România şi Lituania (ambele cu + 1,9 puncte procentuale), iar cel mai scăzut în Portugalia şi Luxemburg (+ 0,1, respectiv + 0,2 puncte procentuale).

Cele mai importante categorii de alimente monitorizate de Uniunea Europeană sunt carnea, pâinea şi laptele. La carne, cea mai scăzută creştere anuală a preţurilor în luna aprilie s-a înregistrat în Portugalia (0,7%), iar cea mai ridicată în Lituania (19,1%). România se află pe locul şase, cu doar 2,9%.

La pâine şi cereale, cea mai scăzută creşterea anuală a preţurilor în luna aprilie s-a realizat în Olanda (6,3%), iar cea mai ridicată în Bulgaria (38,4%). România se află pe locul 17, cu 12,3%.

Pentru lapte, brânză şi ouă, cea mai scăzută creştere anuală a preţurilor în luna aprilie s-a realizat în Cipru (3,4%), iar cea mai ridicată în Estonia (35,4%). România se află pe locul şapte, cu 11,4%.

Legumele,în topul scumpirilor

Legumele de pe piaţa românească au înregistrat cea mai mare scumpire din Uniunea Europeană, arată statisticile Eurostat. Astfel, legumele s-au scumpit cu 22,7% faţă de perioada similară din 2006, în timp ce în majoritatea ţărilor membre UE s-au ieftinit, contribuind la atenuarea efectelor scumpirii produselor făinoase şi a cărnii.

România a afişat unul dintre cele mai înalte ritmuri de creştere a preţului alimentelor din Uniunea Europeană, la sfârşitul lunii aprilie, în condiţiile în care produsele alimentare reprezintă o treime din coşul de consum. Biroul european de statistică atenţionează că în lunile aprilie şi mai UE a cunoscut cele mai mari creşteri ale preţurilor produselor alimentare din 1996. Totuşi, între 1996 şi 2008, valoarea alimentelor a crescut într-un pas aproape similar cu inflaţia, atât în zona euro, cât şi în UE 27.

Impactul produselor alimentare asupra inflaţiei anuale este influenţat de ponderea alimentelor în indicele armonizat al preţurilor de consum, dar şi de evoluţiile anuale ale preţului alimentelor; efectul fiind diferit în statele membre.