Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prevenirea înşelăciunilor prin metoda „accidentul”
Fiecare dintre noi am auzit la știri cum că diferite persoane au fost înșelate prin metoda „accidentul”. Adică, persoanele respective, de regulă vârstnici, primeau un telefon și erau anunțate că o rudă de-a lor apropiată a avut un accident și că are nevoie urgentă de bani. Citiți în cele ce urmează un articol realizat în baza unui parteneriat cu Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române.
Metoda, deși a fost făcută publică în repetate rânduri, continuă să facă victime, polițiștii primind în repetate rânduri sesizări cum că diverși indivizi au încercat să îi înșele.
Poliția atenționează ca, în cazul în care primiți vreun telefon de la „binevoitori” care vă pretind bani pentru facilitarea unei intervenții către autorități sau sub orice alte motive, să nu dați curs acestor cereri și să nu trimiteți bani deoarece există riscul major să fiți victima unei înșelăciuni.
Ce trebuie să faceți
l Cereți celui care v-a sunat cât mai multe indicii privind unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare.
lNu aveți încredere în necunoscuți, oricât de binevoitori ar părea! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul.
lCu toate că acela care vă sună „vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere.
Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!
De ştiut pentru tineri:
Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!
Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:
l În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de Poliţie unde s-ar afla ruda în cauză).
l Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite.
l Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul Poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!
Ce este Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității
l Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost creat la 1 iunie 1998 şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, având, totodată, şi structuri corespondente în teritoriu, la nivelul inspectoratelor judeţene de Poliţie.
l Institutul are rang de direcţie în cadrul Poliţiei Române, personalul încadrat având pregătire profesională în diverse domenii, cum ar fi: juridic, sociologie, psihologie. ICPC coordonează, monitorizează şi controlează întreaga activitate de prevenire a criminalităţii desfăşurată de Poliţia Română la nivel central şi teritorial.
l Institutul analizează etiologia criminalităţii şi a formelor sale de manifestare;
- efectuează studii şi analize periodice asupra tendinţelor criminalităţii, acţiunilor şi eficienţei măsurilor preventive;
- elaborează și implementează programe/ proiecte/campanii de prevenire a criminalităţii care abordează diverse genuri de infracțiuni;
- realizează, în colaborare cu direcţiile de profil din poliţie, instituții guvernamentale și organizații nonguvernamentale proiecte secvențiale de prevenire pe diverse domenii de interes.
Foarte important!
În situaţia în care deveniţi victima unei înșelăciuni sau primiți astfel de apeluri telefonice, anunţaţi organele de Poliţie la numărul unic de urgenţă 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, chiar şi public, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă.