Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Previziuni privind evoluția prețurilor la alimente
Reprezentanții sindicatelor din industria alimentară estimează că scumpirea energiei se va reflecta în prețurile alimentelor, care vor crește în medie cu 8-10% sau chiar mai mult în cazul cărnii de porc, lactatelor și pâinii. Patronatele din domeniu sunt mai optimiste și spun că, dacă preţul materiei prime se menține stabil, scumpirea utilităților va determina doar creşteri reduse de preţuri, de câteva procente, la alimente.
Creşterea preţului la energie, alături de alţi factori, va provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 8-10% în următoarele luni, crede preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoş Frumosu. „Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze. (…) Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că vor duce la scumpirea alimentelor, pentru că noi importăm foarte multă materie primă. (...) Deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el”, a afirmat Frumosu pentru Agerpres.
Reprezentantul sindicatelor a apreciat că este posibil ca preţul cărnii de porc şi al pâinii să crească cu aproape un sfert, iar produsele lactate să se scumpească cu 15%. „Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum 3 luni, cu creşteri mai mari la carnea de porc şi la preparate de porc, de 20-25%. (...) Cred că la panificaţie (creşterea preţului, n.r.) va merge la 25%. La produsele lactate, creşterea va fi de 15%, fără discuţie”, a estimat reprezentantul Sindalimenta.
Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, este mai optimist și spune că scumpirile nu vor depăși câteva procente.
Minea a explicat că „ceea ce ridică într-adevăr preţul alimentelor, deşi nici aici cu multe procente, sunt gazul şi energia electrică, dar care nu au influenţe la fel de mari ca materia primă”.
El a subliniat că preţul materiei prime, care influenţează cel mai mult preţul final al alimentelor, nu a crescut. „Tentația de a creşte preţurile a existat întotdeauna, iar cei care dictează preţul nu sunt procesatorii, ci producătorii agricoli, care cresc preţul la materia primă şi automat ne obligă să majorăm şi noi preţul. Dacă preţul materiei prime rămâne constant şi se calculează doar creşterile date de utilităţi, atunci creşterile de preţuri sunt reduse, sunt nişte creşteri normale, ca să le spunem aşa”, a arătat, potrivit Agerpres, reprezentantul patronatelor. (C. Z.)