Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Prima alertă de caniculă din acest an
Autoritățile locale au activat măsurile de protecție a populației în caz de căldură extremă după ce meteorologii au atenționat asupra valului de caniculă care a cuprins deja toată țara. A fost emisă o avertizare specială, de cod roșu, pentru şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării. Începând de sâmbătă, canicula se va potoli, iar temperaturile vor coborî la valori situate în jurul a 30 de grade Celsius.
La Oradea, primăria a deschis trei containere anticaniculă, dotate cu aer condiţionat, apă potabilă rece, scaun, pat medicinal şi o masă, amplasate la intrarea în trei mari pieţe agro-alimentare: Cetate, Decebal şi Rogerius.
Autorităţile din Timiș au activat cinci puncte publice de prim ajutor destinate persoanelor surprinse de caniculă pe stradă. Acestea „vor funcţiona în intervalul orar 11:00-19:00, patru în Timişoara şi unul în Lugoj”, a anunţat ISU Timiş, citat de Agerpres.
În Argeș, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât deschiderea a 10 puncte de prim ajutor şi de distribuţie a apei în Piteşti, patru în Curtea de Argeş, unul în Câmpulung Muscel, patru în Mioveni, şapte în Topoloveni şi trei în Ştefăneşti.
Autorităţile din Arad au dispus amenajarea de puncte medicale de prim ajutor în zonele aglomerate. Două astfel de puncte sunt funcționale în Palatul Administrativ şi în Catedrala Ortodoxă.
Tot la Arad, o asociaţie locală a atras atenția că parcurile pentru copii, dar şi cartierele de blocuri trebuie să aibă mai multe zone umbrite cu pomi, pentru a se reduce din disconfortul termic pe timpul verii.
Membrii Asociaţiei Pro Urbe Arad, care au avut ideea să măsoare temperaturile în diferite zone din oraș, au constatat temperaturi de aproape 60 de grade pe suprafeţele instalaţiilor din locurile de joacă pentru copii în care nu există umbră, iar alte teste au indicat temperaturi similare pe spaţiile cu beton sau asfalt din cartierele de blocuri.
„Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius”, a spus Ladislau Szoke, unul dintre reprezentanţii asociaţiei, citat de Agerpres.
Pentru a evita riscurile generate de temperaturile ridicate înregistrate în această perioadă, autoritățile sfătuiesc populaţia să respecte câteva reguli de protecţie.
Astfel, ieșirile trebuie efectuate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii cu aer condiţionat.
Regimul alimentar este indicat să fie echilibrat şi variat, bazat pe produse cu valoare calorică mică, fructe şi legume sau iaurt, și cu 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale, ceaiuri călduţe. (C. Z.)