Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prima caravană medicală „Providenţa“, la Andrieşeni
Spitalul „Providenţa“ a dat vineri startul unui nou proiect: „Caravana medicală «Providenţa»“. În ziua prăznuirii Sfântului Spiridon, aşadar, o echipă formată din asistenţi, medici şi preoţi au mers la Andrieşeni, o zonă defavorizată şi greu accesibilă, pentru a veni în sprijinul persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală şi care până acum nu au reuşit să ajungă la spital.
Ziua a început cu prelevarea probelor de sânge pentru efectuarea analizelor de laborator, recoltarea fiind realizată de către asistenţii medicali Dănuţ Scânteie şi Camelia Nechita. Timp de câteva ore, apoi, au fost acordate consultaţii oftalmologice de către dr. Adina Nechita, consultaţii de medicină internă de către dr. Eugen Gazzi şi au fost realizate ecografii de către dr. Flavia Luca.
Aproximativ 40 de persoane, dintre care un sfert neasigurate, au beneficiat de noul proiect al Spitalului „Providenţa“, pacienţii considerând acţiunea drept un mare ajutor. „Eu nu am posibilitate să vin la Iaşi, am copii mici, nu am bani, este foarte bine că aţi venit astăzi aici“, a spus o pacientă. Multe dintre persoanele care au fost evaluate nu beneficiaseră până acum nici de investigaţiile uzuale. „Nu am făcut niciodată o analiză din aceasta, electrocardiogramă, şi am venit acum, pentru că am o lună de când mă tot înţeapă inima“, a precizat o altă pacientă.
„Consider că sunt necesare acţiunile de acest fel, pentru că pacientul poate beneficia de un pachet cumulat de servicii medicale, iar aceste caravane organizate îl mobilizează să se prezinte la medic. Oamenii îşi pot îmbunătăţi şi relaţia cu medicul de familie, ca urmare a recomandărilor noastre“, a explicat dr. Eugen Gazzi, medic specialist Medicină Internă în cadrul Spitalului „Providenţa“.
Surpriza din cadrul caravanei a fost însă diagnosticarea unei sarcini. O femeie în vârstă de 36 de ani a aflat, în urma ecografiei realizate, că va fi din nou mamă. „Eu am venit pentru că simţeam că mă doare burta şi am văzut că este ceva schimbat, dar nu mă aşteptam să fiu însărcinată, ultimul copil l-am născut acum 7 ani şi de atunci nu am mai rămas însărcinată. I-am spus acum şi soţului, este şi el bucuros“, a mărturisit pacienta.
Persoanele care au necesitat investigaţii amănunţite sau intervenţii chirurgicale au fost sfătuite să vină la spital, pentru a fi internate.
Prima caravană medicală din cadrul acestui proiect a fost realizată cu sprijinul medicilor de familie din comună şi a preotului Radu Alexandru Pavel. „Fiecare dintre noi purtăm câte o boală. Am fost creaţi de Dumnezeu «după chipul Său» (Facere 1, 27), dar prin păcatele noastre trupurile noastre, care ar fi trebuit să fie «temple ale Duhului Sfânt» (I Corinteni 6, 9), sunt, pe măsura curgerii anilor, tot mai stricăcioase. Biserica ne învaţă că fiecare dintre noi are, însă, o şansă de îndreptare. Postul, rugăciunea, viaţa cumpătată, liniştea sufletului sunt, alături de leacurile pe care ni le prescriu doctorii, căi de vindecare. Astfel, prin împreuna-lucrare a preoţilor şi a doctorilor, putem vindeca trupul şi sufletul“, a menţionat pr. Radu Alexandru Pavel, preot paroh în satul Glăvăneşti, comuna Andrieşeni.
Spitalul „Providenţa“ va continua seria caravanelor medicale pe tot parcursul anului 2015, într-o bună colaborare cu protopopiatele, căutând, în acest fel, să ofere aproapelui un echilibru trupesc şi sufletesc.