Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prima Casă, mai avantajos decât chiria
Costurile chiriilor sunt semnificativ mai mari decât cele ale ratelor lunare în cazul achiziţiei locuinţelor prin programul Prima Casă, cu un credit pe o durată de 30 de ani, conform unui studiu recent care a comparat chiriile şi ratele la creditele imobiliare, măsurate în procente din salariul net.
O cercetare realizată de platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro arată că un angajat din România care vrea să locuiască într-o garsonieră trebuie să plătească o chirie lunară echivalentă cu 33% din salariul net lunar, faţă de o rată de 20% din salariul net în cazul în care ar lua un credit prin programul Prima Casă. Pentru un apartament cu două camere, chiria ajunge la 48% din salariul lunar, iar la 64% dacă îşi închiriază o locuinţă cu trei camere, faţă de o rată cu o pondere lunară de 34%, respectiv 46% prin programul Prima Casă.
O analiză detaliată a preţurilor chiriilor arată că angajaţii din Cluj-Napoca resimt cel mai mult povara financiară a sumelor plătite lunar pentru închirierea unei locuinţe. Deşi clujenii se află pe locul trei în topul angajaţilor cu cele mai mari salarii din România după cei din Bucureşti şi Ilfov, costul chiriei pentru un apartament cu trei camere în Cluj-Napoca este mai mare, chiar şi de trei ori, decât în Capitală, după cum arată același studiu, realizat prin metoda analizei cantitative și în baza datelor deținute de Storia.ro şi a celor publicate de Institutul Naţional de Statistică cu privire la veniturile salariale medii pe judeţe în 2016.
În medie, la nivel naţional închirierea unei garsoniere porneşte de la 130 de euro pe lună, reprezentând o treime din salariul mediu net al unui angajat din România. Cele mai mari preţuri sunt: în Cluj, unde chiria medie pentru o garsonieră este de 230 de euro pe lună, Bucureşti (230 euro/lună), judeţul Ilfov (200 euro/lună), Braşov (180 euro/lună) şi Iaşi (178 euro/lună). Cele mai mici costuri cu închirierea unei camere sunt în judeţele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botoşani, unde preţul închirierii este de 100 de euro/lună.
La nivel național, costul închirierii unui apartament cu două camere reprezintă aproape jumătate (48%) din salariul mediu net al unui angajat din România, adică 190 de euro pe lună. Cele mai mari costuri pentru închirierea unui apartament cu două camere sunt în Cluj-Napoca (370 euro/lună), Bucureşti (330 euro/lună), Ilfov (290 euro/lună), Braşov (251 euro/lună), Iaşi (250 euro/lună) şi Timiş (250 euro/lună). Cele mai mici chirii pentru apartamentele cu două camere sunt în Harghita (125 euro/lună), Sălaj (130 euro/lună), Hunedoara (133 euro/lună).
Costul închirierii unui apartament cu trei camere reprezintă, la nivel naţional, aproape două treimi (64%) din salariul mediu net al unui angajat din România, adică, în medie, 250 de euro pe lună. Cele mari chirii pentru un apartament cu 3 camere sunt în Cluj (549 euro/lună), Bucureşti (420 euro/lună), Ilfov (378 euro/lună), Braşov (350 euro/lună) şi Timiş (310 euro/lună). Cele mai mici costuri cu închirierea a trei camere sunt în Teleorman (131 euro/lună), Vâlcea (155 euro/lună), Dâmboviţa (178 euro/lună).
Cât priveşte valoarea ratelor pentru un credit imobiliar prin programul Prima Casă, luat pe 30 de ani, specialiştii de la stiintabanilor.ro au făcut un calcul luând exemplul unui apartament din Bucureşti. Astfel, pentru un apartament cu două camere din Militari, în valoare de 54.000 de euro, cel mai avantajos credit este prin Prima Casă, care oferă 54.000 euro minus 2.700 euro (avansul de 5%), adică 51.300 euro. Pentru această sumă, pe 30 de ani, rata lunară este de 200 euro. Chiria la acelaşi apartament este de 300 euro. Avantajul ratei faţă de chirie, în acest caz, este evident, ratele fiind cu aproximativ 33% mai mici.