Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Prima zi naţională a produselor agroalimentare româneşti
În Bucureşti şi în ţară se sărbătoreşte astăzi, 10 octombrie, pentru prima dată, Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti, ca urmare a adoptării Legii nr. 168/2017 de către Parlamentul României. Cu această ocazie, în Bucureşti şi în fiecare capitală de judeţ sunt organizate spaţii de comercializare a produselor tradiţionale.
Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti va fi marcată astăzi, în premieră, în toată ţara prin organizarea de târguri şi manifestări educative consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti.
„Pe 10 octombrie, când se sărbătoreşte pentru prima oară Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, vom organiza în fiecare capitală de judeţ şi în oraşele importante spaţii de comercializare a produselor tradiţionale. Dorim să creăm şi o piaţă de desfacere, pentru că trebuie să mâncăm aceste produse care sunt foarte valoroase”, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea.
La târgul organizat la Bucureşti, în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, cu prilejul Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti vor participa peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale ţării. Târgul va rămâne deschis până duminică, 15 octombrie, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Aceştia vor aduce, spre vânzare, preparate din carne - cârnaţi, virşli, salam, untură, jumări din carne de porc, slănină, jambon din porc Mangaliţa şi Bazna, produse de panificaţie şi patiserie (cozonac secuiesc, plăcinte, turtă dulce, prăjituri, tort, doboş, ruladă de ciocolată, saleuri, cozonac etc.), brânzeturi şi produse lactate (sana, iaurt, kefir, caşcaval, brânză topită, brânză de oaie şi de bivoliţă, caşcaval afumat şi neafumat, smântână, telemea etc.).
Pe lângă produsele agroalimentare româneşti, producătorii vor veni şi cu flori, produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, ceramică, ii, opinci.
Doljenii vor marca Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti prin mai multe evenimente care vor avea loc în Craiova, în Piaţa Centrală, potrivit Lilianei Săvulea, directoarea Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Dolj.
Potrivit lui Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor, „se impune un astfel eveniment pentru a aduce în atenție importanța alegerii de pe rafturile magazinelor sau de pe standurile din piețele agroalimentare a produselor agricole produse de fermierii noștri”.
La Iaşi, ziua produselor agroalimentare românești va fi organizată în Curtea Berarilor, lângă Mitropolie. Producătorii autohtoni vor comercializa produse de patiserie, brânzeturi, produse lactate, preparate din carne, fructe și legume, zacuscă și alte bunătăți de sezon.
„Îi așteptăm pe ieșeni și pelerinii care ne vor vizita orașul în această perioadă să ne cunoască. Să ne guste bucatele și să se bucure alături de noi la aceste evenimente”, a declarat presei locale Gica Neamțu, unul dintre producătorii prezenţi la târgul de la Iaşi.
Și la nivelul județului Gorj va fi marcată această zi. „Pe 10 octombrie, în Piața Centrală din municipiul Târgu-Jiu vom avea tot felul de standuri, ne vor veni și câțiva producători de tomate din județ ce au reușit cu succes să acceseze programul din acest an dedicat cultivării de tomate în sere”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul executiv al DAJ Gorj.
Data de 10 octombrie va fi marcată, începând din acest an, ca „Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti”, ca urmare a adoptării, în iulie, a Legii nr. 168/2017. Prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România.