Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Primarul Capitalei: bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură
Deși Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a intrat în insolvență, autoritățile dau asigurări că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură în perioada rece. În opinia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, insolvența RADET înseamnă „o relansare a activităţii” și va clarifica relaţia comercială şi financiară dintre regie și producătorul de energie electrică şi termică ELCEN.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre în baza căruia Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a fost mandatat să găsească soluţii pentru asigurarea continuităţii activităţii regiei, în urma intrării în insolvență, astfel ca bucureştenii să beneficieze de apă caldă şi căldură în anotimpul rece. Intrarea în insolvenţă a regiei nu înseamnă „închidere sau faliment, ci, dimpotrivă, o relansare a activităţii RADET”, a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. „De fapt, am intrat în legalitate. Această măsură trebuia luată cu mult timp înainte, în momentul în care contul RADET a fost poprit de către ELCEN. Există legislaţie în vigoare care spune foarte explicit că suntem în faţa unei bancrute simple, deci trebuia declarată procedura de insolvenţă cu mai mult timp înainte. Noi nu facem acum decât să aplicăm legea”, a continuat primarul general, citat de Agerpres.
Gabriela Firea i-a asigurat pe toţi angajaţii RADET că nu vor exista disponibilizări. „Intrăm într-un moment în care această societate va funcţiona, va asigura livrarea apei calde şi căldurii către populaţie şi instituţii ale statului şi, de asemenea, se va reorganiza, se va însănătoşi. În momentul procedurii insolvenţei, se opresc toate notificările creditorilor şi se analizează fiecare datorie în parte şi tot ceea ce este eligibil va fi plătit. Ceea ce nu este eligibil, cea mai mare parte, din punctul meu de vedere, va fi stins”, a explicat primarul general al Bucureștiului.
Intrarea în insolvenţă a RADET va clarifica, în opinia vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, relaţia comercială şi financiară dintre producătorul de energie electrică şi termică ELCEN şi regia de termoficare. „În mod normal, cooperarea între cei doi actori importanţi ar trebui să continue, cu atât mai mult cu cât deciziile recente, luate de primarul general şi ministrul Energiei, au stabilit existenţa unui comandament care să asigure buna funcţionare a acestui serviciu public de termoficare”, a declarat vicepreşedintele ANRE.
De asemenea, Calotă a subliniat că insolvenţa RADET, pe care a catalogat-o ca fiind o „decizie corectă”, nu trebuie să afecteze distribuţia agentului termic către populaţie pe perioada iernii. El a explicat că prin insolvenţă relaţia dintre cele două entităţi va putea fi bazată de acum încolo pe facturi şi plăţi, în timp real, aşa cum recurg din obligaţiile lor, şi nu va mai fi grevată de datoriile istorice şi penalităţi.
Vicepreşedintele ANRE a respins ideea unei posibile variante de insolvenţă a ELCEN. „Personal nu cred în varianta insolvenţei ELCEN pentru că nu trebuie să se construiască un efect de domino, plecând din aval către amonte”, a explicat Calotă.
RADET are o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti, producătorul de căldură şi apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN are, la rândul său, debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.