Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Primele cadre medicale vaccinate anti-COVID în România
Campania de vaccinare anti-COVID a demarat duminică, în România, cu imunizarea personalului medical din cele 10 spitale de boli infecţioase. Primul român care a fost vaccinat împotriva COVID-19 este asistenta medicală Mihaela Anghel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu noul coronavirus.
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, prin vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare - Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară. Dozele de vaccin din prima tranşă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul „Matei Balş” Bucureşti - 600 de doze, iar la „Victor Babeş” - 530; la Cluj - 375 doze; Constanţa - 170; Dolj - 90; Iaşi - 260; Baia Mare - 210; Suceava - 250; Timişoara - 450 de doze, conform Agerpres.
Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape. „Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale”, a explicat Gheorghiţă.
Săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin, potrivit premierului Florin Cîţu. „Am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie”, a precizat prim-ministrul, prezent sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin, cu posibilitatea de suplimentare.
Întreaga Europă a demarat oficial programul de vaccinare, iar ziua de ieri a fost numită în blocul comunitar „Ziua V”. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit lansarea „un moment emoţionant de unitate” pentru cei 450 de milioane de cetăţeni care trăiesc în cele 27 de state membre ale UE.
Uniunea Europeană a aprobat vaccinul dezvoltat în comun de mica firmă germană BioNTech şi de gigantul farmaceutic american Pfizer, în contextul în care un studiu clinic de amploare a arătat că vaccinul are o eficacitate de 95% în prevenirea îmbolnăvirii cu forma gravă de coronavirus.
(Cristina Zamfirescu)