Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Primele despăgubiri prin Fondul Proprietatea, în luna octombrie
Primele persoane care au solicitat bani şi nu acţiuni de la Fondul Proprietatea, până la valoarea de maxim 500.000 lei, vor fi despăgubite, cel mai probabil, începând din 1 octombrie, a afirmat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă. „Adunarea generală a acţionarilor Fondului Proprietatea se va întâlni în august. Peste 2.000 de acţionari vor primi dividendele anului 2006 în septembrie, iar, cel mai probabil începând cu 1 octombrie, vom despăgubi persoanele care doresc bani şi nu acţiuni, până în valoarea maximă de 500.000 de lei“, a spus Vosganian.
Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii iunie, Ordonanţa de Urgenţă privind Fondul Proprietatea, stabilind astfel modalitatea de despăgubire a proprietarilor de bunuri imobile care au fost confiscate în perioada comunistă şi care nu pot fi retrocedate în natură. Potrivit actului normativ, persoanele care au de primit despăgubiri între 250.000 de lei şi 500.000 de lei vor primi sumele de bani în două tranşe, iar pentru sumele mai mari de 500.000 lei, proprietarii vor primi pentru diferenţa care le mai revine acţiuni la Fondul Proprietatea. Persoanele care au de primit despăgubiri de până la 250.000 lei vor putea primi banii într-o singură tranşă. Şeful Executivului a arătat că s-a convenit şi o schimbare de structură în participaţiunile societăţilor care sunt incluse în Fondul Proprietatea. Tăriceanu a precizat că în Fond au rămas societăţi importante din subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor, precum Transelectrica, Transgaz şi Nuclearelectrica. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat, la rândul său, că cele trei societăţi şi-au păstrat cotele, în timp ce societăţi de la Căile Ferate, mai puţin profitabile, au fost scoase din Fondul Proprietatea. Ordonanţa introduce o serie de prevederi care limitează dreptul de vot pentru acţionarii care deţin mai mult de 5% din numărul total de acţiuni, cu condiţia ca această limitare să nu fie aplicabilă şi statului român, în calitatea sa de acţionar al Fondului Proprietatea.