Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Primele evenimente-pilot cu spectatori
Ministerul Culturii a anunțat că, în zilele următoare, vor avea loc patru evenimente-pilot cu public atât în interior, cât şi în exterior, care vor ajuta la stabilirea normelor de redeschidere a activităţii în sectoarele cultural-creative. De asemenea, Guvernul ia în considerare organizarea de competiții sportive pilot cu spectatori, iar un astfel de eveniment va fi, foarte probabil, finala Cupei României la fotbal.
Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai, dar a eliminat restricţia privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase și a creat cadrul legal care permite organizarea de evenimente culturale și sportive pilot, cu prezența spectatorilor în anumite condiții, a anunţat, luni, şeful DSU, Raed Arafat.
„Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore. (...) În timpul şedinţei de guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, şi testul antigen, nu mai vechi de 24 de ore”, a detaliat Arafat.
Primele astfel de evenimente-pilot vor fi organizate de Ministerul Culturii, în perioada 14-16 mai, și se vor desfășura după următorul calendar: pe 14 mai, spectacolul „Libera Musica”, la Opera Naţională Bucureşti, în interior, cu 700 de participanţi; 15 mai, spectacolul „Dineu cu proşti”, la Teatrul Naţional Bucureşti (foto), în interior, cu 800 de spectatori; 15 mai, „Faust”, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, în interior, cu 800 de participanți; 16 mai, „Libera Musica”, la Opera Naţională Bucureşti, eveniment organizat în exterior, cu 1.000 de spectatori.
Accesul la evenimente se va face pe baza cărţii de identitate, iar verificarea informaţiilor se va realiza prin intermediul unei aplicaţii puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Aceste evenimente-pilot „vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activităţii cu publicul în sectoarele cultural-creative. (...) Participanţii trebuie să ştie însă că vor fi monitorizaţi timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidenţă zero, aşa cum s-a întâmplat şi în alte programe-pilot desfăşurate în alte ţări”, a declarat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, potrivit Agerpres.
Referitor la posibilitatea organizării unor competiții sportive pilot, vicepremierul Dan Barna a declarat, la Digi24, că un astfel de eveniment ar putea să fie finala Cupei României la fotbal, care va avea loc pe 22 mai 2021, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. (C. Z.)