Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Primele planuri de redresare şi rezilienţă aprobate
Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Slovacia, Italia şi Germania sunt primele țări care au primit undă verde din partea Comisiei Europene (CE) pentru planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă, transmit agențiile de presă internaționale.
Italia, cel mai mare beneficiar al megaplanului de relansare european de 750 miliarde de euro, va primi în total 191,5 miliarde de euro, dintre care 68,9 miliarde în granturi.
Planul italian „va avea un impact de circa 1,5%-2,5% din PIB şi ar urma să creeze peste 240.000 de noi locuri de muncă în Italia până în 2026”, a afirmat Ursula von der Leyen, marți, la Roma, într-o conferință de presă comună cu premierul Mario Draghi.
Cea mai mare parte a planului italian este dedicată „revoluţiei verzi”, cu o sumă de 68,6 miliarde de euro, iar pentru „digitalizare, inovare, competitivitate şi cultură” vor fi alocate 49,2 miliarde de euro.
Tot marţi, Comisia a aprobat şi planul de redresare al Germaniei, de 25,6 miliarde de euro.
Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, efectuează un turneu în Europa, început săptămâna trecută în Spania şi Portugalia, pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă.
Luni a fost aprobat planul Slovaciei (6,3 miliarde de euro), iar săptămâna trecută au fost avizate planurile Greciei (30,5 miliarde de euro), al Spaniei (69,5 miliarde de euro), al Portugaliei (16,6 miliarde de euro), al Danemarcei și Luxemburgului.
Fiecare plan naţional validat de CE mai trebuie aprobat de Consiliul European, pas considerat o formalitate, în termen de patru săptămâni, astfel încât primele fonduri să fie deblocate în iulie, scrie Agerpres. (C. Z.)