Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Primele roşii româneşti au ajuns în pieţele marilor oraşe din ţară
Pe tarabele piețelor din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Braşov stau deja spre vânzare primele loturi de roșii românești cultivate în solariile din Izbiceni, Cilieni, Tia Mare şi Scărişoara, anunță reprezentanții producătorilor agricoli. Aceștia susțin că analizele de laborator privind remanenţa pesticidelor şi a îngrăşămintelor sunt „bune, în limitele normale”.
Fermierii din sudul judeţului Olt au început recoltarea primelor tomate produse anul acesta, anunță Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, citat de Agerpres, care menționează, totodată, că acestea provin de la fermierii din Izbiceni, Cilieni, Tia Mare şi Scărişoara, care au solarii cu sisteme de încălzire. Roșiile sunt puse la vânzare în piețele din Capitală, dar și din alte orașe mari, precum Cluj, Sibiu, Brașov. Primele recolte de tomate au fost analizate, în prealabil, într-un laborator din București, în privința remanenţei pesticidelor şi a îngrăşămintelor, după cum susține Emil Marinescu, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, iar rezultatele sunt „bune, în limitele normale”. „O parte din fermierii care au solicitat înscrierea în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au început să recolteze şi aceste tomate se vând deja în Bucureşti, cinci fermieri le vând în Capitală. Legumicultorii din Izbiceni şi Cilieni au fost primii care au recoltat tomate în această primăvară”, a declarat Marinescu.
Peste 1.500 de fermieri din judeţul Olt au solicitat înscrierea în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate (sere sau solarii), judeţul fiind pe primul loc, la nivel naţional, la numărul de legumicultori înscrişi în program, potrivit şefului DAJ Olt. Potrivit acestuia, suprafaţa cultivată cu tomate în spaţii protejate în judeţ este de aproximativ 200 de hectare, iar înscrierile în program vor continua, deoarece pot primi sprijin financiar şi legumicultorii care vor recolta şi vinde roşii în noiembrie. Preţurile roşiilor româneşti produse în judeţul Olt pot ajunge şi la 20 lei/kilogram, în desfacerea cu amănuntul, afirmă Ion Păunel, care a explicat că producătorii au costuri mult mai mari pentru aceste roşii extratimpurii faţă de costurile cu legumele produse în solarii neîncălzite sau în câmp. „Primii fermieri care au recoltat tomate sunt cei care au avut centrale termice în solarii. Ei au recoltat din prima zi a lunii mai. Peste două săptămâni vor apărea pe piaţă şi tomatele timpurii, produse în spaţii protejate, dar neîncălzite. Pentru cumpărători preţurile par mari - circa 18-20 lei pe kilogram în pieţele agroalimentare şi circa 12-13 lei pe kilogram în pieţele de gros, însă ele sunt aşa deoarece costurile fermierilor pentru aceste prime recolte, extratimpurii, sunt foarte mari, fermierii au început să muncească şi să aibă costuri cu energia, combustibilul pentru încălzirea solariilor încă din noiembrie pentru a avea recoltă la începutul lunii mai”, a explicat liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Preţurile vor scădea în aproximativ două săptămâni, când va creşte cantitatea de tomate româneşti. „În prezent, în judeţul Olt sunt aproximativ 150 de fermieri care au solarii încălzite şi care au cultivat tomate extratimpurii. După jumătatea lunii mai vor recolta şi fermierii care au cultivat tomate în solarii neîncălzite, aşa că preţurile vor scădea, iar în iunie, când va creşte producţia, vor creşte suprafeţele de pe care se recoltează, ne aşteptăm la cantităţi mult mai mari decât acum şi la preţuri mai mici”, a spus Păunel.