Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Primul ajutor în cazul hipotermiilor şi degerăturilor
Expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi la viscol a organismului poate determina efecte şi leziuni grave. Medicii dau pe site-urile de specialitate sfaturi pentru acordarea primului ajutor în cazurile de hipotermie sau degerături.
În cazul hipotermiei, primul ajutor începe cu evaluarea funcţiilor vitale, adică libertatea căilor respiratorii, respiraţie, circulaţie şi resuscitarea cardiorespiratorie dacă este nevoie.
Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, cu aproximativ un grad pe oră şi constă în: aducerea victimei într-un mediu cald, înlocuirea îmbrăcăminţii ude cu una uscată şi învelirea cu pături. Aceste măsuri pot fi suficiente în hipotermiile uşoare şi medii cu temperaturi peste 31 grade C. Încălzirea externă activă constă în imersie în apa caldă (40 grade C), acoperirea cu pături electrice, înfăşurarea în haine sau pături calde, pungi sau sticle cu apă caldă. Încălzirea internă activă se face după transportul victimei la spital (ventilaţie cu oxigen cald, fluide calde etc.).
Nu se vor da băuturi alcoolice victimei. În cazul în care victima este conştientă şi nu prezintă vărsături, se pot oferi băuturi calde (ceai, supă). Hipotermicul nu poate fi declarat decedat până ce nu este reîncălzit. Resuscitarea se va continua până la restabilirea temperaturii normale a corpului.
Pentru tratarea degerăturilor, zona expusă temperaturilor scăzute se încălzeşte treptat. Suprafaţa de piele afectată de expunerea prelungită la ger trebuie protejată. Dacă sunteţi afară, mâinile trebuie încălzite aşezându-le în zona axială. Când zonele afectate de degerături se află la nivelul obrazului se aşază mâinile cu mănuşi uscate pe faţă. Niciodată nu se freacă porţiunile de piele îngheţate cu zăpadă. În cazul apariţiei pericolului de degerături, intraţi într-un spaţiu încălzit cât mai repede posibil. La căldură scoateţi imediat hainele ude şi schimbaţi-vă într-o ţinută uscată şi călduroasă. Este interzis să se maseze zonele degerate şi să fie expuse la temperaturi crescute (calorifere, sobe, apă fierbinte).